Директорът на Природен парк „Русенски Лом“ до 2017 година, който към момента е част от Регионалната дирекция по горите, Цонка Христова е един от двамата одобрени кандидати в конкурса за директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/. Тя е единственото познато име сред списъците с допуснати и недопуснати кандидати. На следващ етап от конкурса Христова, чието внезапно и немотивирано отстраняване предизвика скандал, ще мери сили с Анатоли Станев. По информация на „Утро“ той е на 49 години, завършил е Юридическия факултет на Русенския университет, практикува като адвокат, а през 2009 довършва спечелен мандат за общински съветник от вече забравената партия на Тодор Бонев и Цветан Стефанов-Гербера „Северна лига“, които получиха ефективни присъди.
По всичко личи, че досегашният директор на инспекцията Любомир Атанасов не е изявил желание да запази поста си и не е участвал в конкурсната процедура.
Трима са неодобрените кандидатури - на Габриела Кирилова, Светослав Ванков и Добромир Добрев. Те не са спазили регламента и не са подали пълен пакет от изискуемите документи.
Следващият етап ще се проведе на 23 юли в сградата на Министерството на околната среда и водите, когато Христова и Станев трябва да представят концепция на тема „Прилагане на политика по опазване на околната среда на регионално ниво - управление и контрол“. Предвидено е и интервю на финален етап от подбора.
Както „Утро“ единствен писа, обявяването на конкурса дойде изневиделица. Впрочем Атанасов бе назначен временно за директор до старт на процедурата за официален избор на директор, след като Лилия Атанасова сама реши да напусне. Това отне 4 години и съвпадна с изказването на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро, че ще се раздели с директори на екослужби, от които не е доволен.

22 сигнала от граждани
за посегателства срещу
природата през юни

22 сигнала на граждани за неприятни миризми, нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, оцветена вода в Русенски Лом и запалени сметища са постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ през изтеклия месец юни.
Данните за качеството на въздуха не отчитат дни с превишени нива на фини прахови частиоци, нито на останалите показатели. Няма отклонения и от мониторинга на „Монтюпе“ и станцията в двора на Пожарната по бул.“Бълагрия“. 
Извършени са 176 проверки, 61 от които извънредни, след които са издадени 76 предписания. Съставени са 11 акта и 4 наказателни постановления за 24 400 лева.