Паметникът на Васил Левски най-вероятно няма да бъде открит на предварително обявената дата - рождения ден на Апостола 18 юли. Това съобщи за „Утро“ народният представител Искрен Веселинов. Самата скулптурна фигура вече е почти готова, в първата седмица на август тя ще бъде напълно завършена и патинирана, каза Веселинов. Проблемът обаче е в подготвянето на площадката за монумента и в отливането на постамента. 
„Карантината заради пандемията с Ковид-19 наложи работата на строителите да започне по-късно от предвиденото. Ако бяхме започнали навреме, щяхме да изпреварим проливните дъждове - а така началото на изкопните дейности съвпадна с периода на пороите, които обективно попречиха нещата да се движат в график“, обясни депутатът, който е и председател на инициативния комитет за издигането на русенския паметник. 
Допълнително забавяне се наложило, когато в хода на работата работниците се натъкнали на погребани човешки кости. Известно е, че Паркът на възрожденците е старо градско гробище, така че по принцип очаквахме подобни зловещи находки и бяхме предвидили това да забави работата с още десетина дни, поясни депутатът. След експертизата на Историческия музей, която показала, че става въпрос за погребани кости без историческа стойност, работата продължила. 
Всичко това - и пак повтарям, най-вече дъждовният период, доведоха до забавянето, което ще попречи на 18 юли да се състои тържеството, каза Веселинов. Той съобщи, че днес инициативният комитет ще се събере, за да решава за кога ще се отложи официалното откриване на паметника. Възможно било това да стане в началото на септември, но не била изключена и друга дата.