Наемателите на жилища в бившите фирмени блокчета на „Захар-Био“ ще имат възможност първи, без конкуренция, да закупят обитаваните в момента от тях жилища. Такова решение са взели кредиторите на някогашната Захарна фабрика на провелото се на 30 юни общо събрание. Кредиторите проявиха разбиране и Общото събрание прие решение жилищата да бъдат предложени първо на наемателите по реда на член 718а от Търговския закон.

След изготвяне на оценката всеки от тях, който желае, ще може да закупи жилището на тази цена. Ако не желае, ще се пристъпи към публична продажба, т.е. на неограничен брой лица, обясни синдикът на „Захар-Био“ Красимир Чолаков. Той се ангажира живеещите във фирмените апартаменти да получат оценката още преди официалната покана към тях, така че да имат повече време за подготовка. След отправяне на официалното предложение законовият срок да приемат офертата е две седмици.
Процедурата обаче няма да започне скоро, тъй като тези малко над 100 апартамента в блокчетата на „Захар-Био“ все още не са вписани като самостоятелни жилища в кадастъра. В него имотите са описани като сгради с 2-3 или 4 жилища. Те трябва да бъдат обособени като самостоятелни обекти, да получат идентификатор и да се нанесат в кадастъра, едва след което могат да бъдат продавани като отделни имоти. Това означава, че специализирано лице по кадастъра трябва да влезе във всеки обект, да изготви съответните проекти, заповедта да се внесе, да се одобри, има процедура за обявяване, обжалване и т.н. Което със сигурност ще отнеме няколко месеца, а може би и повече. 
При всички случаи обитателите на фирмените блокчета имат на разположение още доста време, за да решат искат ли да купуват жилищата, или не, като решаваща в крайна сметка вероятно ще бъде оценката на имота. Квартал „Захарна фабрика“ съвсем не е от най-търсените и тези оценки няма да са високи. Миналата година НАП пусна на търг шест от апартаментите, от които бе закупен един за скромната сума от 22 810 лева.