„Афера за милиарди: Коя е издирваната Ружа и как е работила финансовата пирамида?“, „Син на Джордж Буш-старши е въвлечен в схемата на Ружа Игнатова“, „Братът на Ружа Игнатова от OneCoin: Участвах в престъпна схема“, „Д-р Ружа - властелинът на технопирамидите“. Това са само малка част от заглавията, които красноречиво обобщават възхода и падението на една 40-годишна дама, която успя да заблуди хора от цял свят в бляскавото бъдеще на нейната криптовалута.
Бизнес интуицията на Игнатова, видяла бума на биткойните и интереса на хората към тях, веднага проработи и в резултат тя пусна своя „исторически“ уанкойн (OneCoin). Така заваляха инвестиции, хора от близо и далеч започнаха да влагат парите си в примамливата схема, без да подозират, че това ще се окаже финансова пирамида, от която няма да спечелят и стотинка. За сметка на това тя буквално можеше да се къпе в пари, натрупа инвестиции от 175 различни държави по света, но бързо след главозамайващите успехи настъпи моментът на резкия срив. Ружа се сдоби с обвинение от ФБР за измама за 4 милиарда долара, службите и до днес я издирват, а от нея няма и следа.
Това, което обаче не разкриват атрактивните гръмки заглавия на медии от различен спектър, е откъде тръгва Игнатова и къде се намират нейните корени. Правят го чуждестранните сайтове, които са силно заинтригувани от похватите на българката и отблизо следят всичко, свързано с нея. Така стигат до нейния паспорт, от който става ясно, че Ружа е родена на 30 май 1980 година в Русе. Факт, който досега не е бил известен и почти навсякъде, където се споменава за корените й, е отбелязано, че нейното родно място е София, а някъде дори фигурира незнайно защо Плевен. 
След излизане наяве на този малко известен факт, филмова продукция от САЩ потърси „Утро“
с идея да се разкаже за нейното потекло.
„Вероятно сте чели за „криптокралицата“ Ружа Игнатова, която завлече инвеститори с милиарди покрай нейната пирамида уанкойн. Оказа се, че е родена в Русе през 1980-а, а на 10-годишна възраст заминава за Германия с родителите си. Завръща се на 26-годишна възраст с докторантура от Констанца и магистратура от Оксфорд и започва работа в офис на McKinsey в София. Аз работя върху сценарий за филм по нейната история и ми е интересно детството й“, пише до „Утро“ представилият се за част от филмовата продукция мъж. Мъжът ни запознава с изтеклите документи, за които според него няма съмнение, че са абсолютно достоверни, тъй като се разпространяват от уважаван източник. Обяснява и че разкритието, че Ружа е русенка, е от съществено значение за филмовата продукция, в която той е ангажиран. Отказва обаче да разкрие повече подробности около това кога се очаква да излезе филмът, кои актьори ще участват в него, какво е провокирало екипа да създаде продукция, изцяло базирана на живота и дейността на обявената за „криптокралица“. Все пак това са „неща от кухнята“, които няма как да бъдат оповестени най-малкото заради подписан договор, който предполага конфиденциалност.
А че лента, която ще разказва за живота на Ружа, ще има, е ясно от няколко месеца, след като холивудски сайт обяви, че корпорация е спечелилата правата за изработка на минисериал с няколко епизода. Те ще са базирани на супер нашумелия подкаст на ББС със заглавие „Липсващата криптокралица“, който натрупа 3.5 милиона изтегления и стана номер едно в английската класация на АйТюнс. Дали филмът, за които официално се съобщава, и този, за който „Утро“ научи от първо лице, са един и същ, може само да се предполага на този етап.
Бизнес дама за 2014 година, от която 3 години по-късно няма следа
Подемът на Игнатова и циркулирането на името й в публичното пространство започва активно през 2014 година. Тогава тя основава виртуалната валута уанкойн, а година по-късно става собственик на емблематични сгради в центъра на София, сред които бившия ресторант „Крим“, купен за 4.2 млн.евро, и къщата на известния лекар, политик и за кратко кмет на София (1895-1896) акад.Димитър Моллов за 5 млн.евро.
В интервю пред „Капитал“ Игнатова разказва с охота за бизнес начинанието си и споделя, че към него момент основен пазар на криптовалутата й е Азия, където се намират 50% от клиентите й. 
„OneCoin има 2.1 млрд. монети, които са предвидени. Цената на монетата е около 2 евро, а когато стартира, бе 50 цента. Аз бих казала, че ние сме много различна криптовалута от другите на пазара. Една от първите криптовалути сме, които започнаха централизирано. Това значи, че ние правим бранд на валутата, помагаме на хората да я копаят, защото не е никак лесно да се копае. 
Нашата идея беше уанкойн да стане като Фейсбук
Защото кое беше най-интересното през последните години - Айфон, Гугъл, нещата, които ползват всички. А криптовалутата беше нещо само за елита. Така че сега ние се стремим да я масовизираме“, обяснява Игнатова и споделя, че минималната сума за участник, който иска да се включи е 130 евро.
Тя се гордее и с появяването си на две корици на престижното списание „Форбс“, като признава, че втората е била платена и е включвала интервю с нея. 
През 2014 година на пищна церемония в „Шератон“, облечена в червена рокля, Игнатова се окичва с приза за Бизнес дама на годината - конкурс, организиран от Евгени Минчев, събрал на едно място дежурните светски особи от женските и лайфстайл тв предавания. На него присъства и звездата от сериала „Ало, ало“ Гай Сайнър, изиграл блестящо лейнтенант Грубер.
От представянето на Игнатова става ясно, че има за цел да измести най-популярната криптовалута биткойн, която има пазарна капитализация от 7 милиарда долара. Изведени са и резултатите от едва 3-месечното тогава съществуване на уанкойн - над 4300 клиенти от 112 държави. Водещите на церемонията посочват и че Ружа създава и структурира портфолио за 75 милиона евро и има издадени две книги - на немски и китайски език.
През 2015 година Комисията за финансов надзор първа алармира за възможни злоупотреби и въвличане в измамни схеми, като публикува съобщение, в което информира, че дейностите, свързани с придобиване, търгуване и разплащане с уанкойн, не са регулирани от действащото европейско и национално законодателство. Тоест,
уанкойн или други виртуални валути не са признати и не се третират като финансов инструмент 
Потенциалните инвеститори и потребители следва да имат предвид, че инвестицията в такива криптовалути, които вече надвишават 400 различни вида, крие висок риск. При изпадане в несъстоятелност на организатора на такъв вид дейност лицата не подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите, предупреждават от комисията.
Година по-късно резултатите са налице и официално става ясно, че Игнатова и бизнесът й е разследван в Лондон, където също е започнало активизиране на институциите, които сигнализират потребителите за възможни рискове. 
В същото време Ружа е във вихъра на своя светски живот в България, събира погледите в хайлайф средите с умопомрачителните си светски партита и звезди от най-висок ранг, които успява да събере под свое домакинство. Така през 2016 година кани не кой да е, а Том Джоунс на свое събитие. Организира редовно и приеми на яхтата си „Давина“, която е оценена на 15 милиона евро. В същото време нейни сътрудници обикалят градове и канят на срещи потенциални вложители с интерес към криптовалутата, като разказват за бързата възможна печалба от инвестирането в нея. 
В края на 2016 година уанкойн дойде на среща и в Русе, за да привлече съмишленици   
и вероятно идеята за бързи пари е грабнала част от присъстващите. Колко русенци са й се доверили и в какви „пакети“ са инвестирали, не се знае. Сигурно е обаче, че са пили по една студена вода, защото няколко месеца по-късно Ружа изчезва.
Разбиването на схемата, в която участват и български служби, става през януари 2018 година. А следите на самата Ружа се губят пет месеца по-рано. Тогава, през есента на 2017 година, започва разследване срещу нея от страна на Германия. Последните официални данни за нея са от октомври, когато лети за Атина, след което буквално се изпарява и оттогава е в неизвестност. Смята се, че нейни високопоставени приятели, вероятно политици, са я предупредили, че е издирвана, и тя решава да изчезне. 
През март 2019 година в Лас Вегас е задържан братът на Ружа Константин, който е бил част от ръководството на структурата. Той реши да признае обвиненията срещу него, за да намали присъдата си и срещу него тече дело. Констатин стана баща, докато лежи в ареста, а според слухове майка на първородното му дете е софийска адвокатка. Според една от версиите криптокралицата се укрива в България, според друга е в Гърция, което позволява свободно да плава из Средиземно море с луксозната си яхта. Смята се, че има поне няколко фалшиви паспорта, които й позволяват да пътува свободно из Европа, както и между Русия и Дубай. Известно е, че е живяла във Франкфурт, където са бившият й съпруг и детето й. Друга следа пък води към Букурещ, където се е провело луксозно събитие на OneCoin, а британски журналист твърди, че криптокралицата е присъствала там, но променена след пластична операция. В същото време многобройните й имоти започват да се прехвърлят и продават между различни фирми и мними собственици, така че на нейно име не остава почти нищо. 
Каква обаче е истината, къде се намира Ружа, къде са парите от всичките над 3 милиона души, които се твърди, че е завлякла, не е ясно дали някога ще се разбере.