Еднократна финансова подкрепа да получават родителите за новородено или осиновено първо, второ и трето дете. Това предложение общинските съветници от групата „Патриотите - ВМРО“ внасят за обсъждане в Общинския съвет. Демографският проблем е сериозен, казват вносителите и припомнят, че за 2012 г. в общината са родени 1396, а през 2019 г. - около 300 по-малко: едва 1104. Те смятат, че няма да бъде проблем от местните приходи да се осигурят необходимите средства, които според тях ще бъдат в рамките на 500-600 хиляди лева, тоест, не повече от 0,5 % от общинския бюджет. 
Предложението предвижда за първо дете семейството да получава 200 лева, ако родителите са със средно образование, 400 лева - ако са висшисти със степен бакалавър, и 600 лева - ако имат магистърска степен. За второ дете парите стават съответно 400, 600 и 800 леа и за трето - 600, 800 и 1000 лева. В предлагания вариант на правилник не е предвидено да има подпомагане за деца, родени от родители с по-ниско от средно образование - основно или начално. Уточнено е обаче, че ако родителите имат различна степен на образование, определяща ще бъде по-високата степен на майката или бащата. Правилникът си поставя за цел да насърчи отговорното родителство, стимулирайки интелигентната раждаемост, т.е. семействата със средно и по-високо образование, се казва в докладната записка, която идната седмица ще се обсъжда в постоянните комисии. 
Вносителите се надяват, че реализирано, тяхното предложение ще стимулира младите русенци да се решават по-лесно да раждат и отглеждат деца, тъй като сумата от общината ще им помага да набавят най-необходимото за бебето. 

ПРИЕМНА

ВМРО КАНИ ЖИТЕЛИТЕ НА БЪЗЪН да се срещнат с общинските съветници от „Патриотите-ВМРО“ на 4 юли, събота, от 11 часа в пенсионерски клуб „Настроение“ в селото.