Консултация със сестра му, която учи медицина в Германия, ускорила откриването на заразата с коронавирус на 18-годишен абитуриент от Бяла.
В събота възпитаникът на Американския колеж във Велико Търново се чувствал неразположен, но отдал лекото главоболие на превъзбудата от предстоящия вечерта бал. Празненството минало, както може да се очаква - в ресторант и две дискотеки. 
Като се прибрало в квартирата си, момчето се почувствало зле, но сметнало, че това е нормална последица от купона. В понеделник обаче се появили суха кашлица и температура 38-39 градуса. Тогава болният потърсил съвет от сестра си, обясни доц.Дора Маринова, която отговаря пряко за структурата за лечението на болните от коронавирус в „Медика Русе“.
Още същия ден преглед от пулмолог и PSR-тест доказали Ковид-19 и пациентът е насочен към „Медика Русе“. Заболяването е хванато в начален етап и състоянието му е стабилно, каза управителят на болницата д-р Ивелин Йоцов
В Бяла няма друг случай на коронавирус, затова се предполага, че инфектирането вероятно е станало по време на матурите във Велико Търново. Всички стотина младежи, които са празнували заедно завършването на средното си образование, са поставени под карантина. В изолация са и близките на младия беленчанин.
В момента в УМБАЛ „Медика Русе“ има 10 болни от коронавирус, които лежат при нас от 20-25 дни. За лечението им, което по норматив е за 4 дни, здравната каса плаща 618 лева. Ние обаче не можем да ги изпишем за толкова кратко време, защото на практика те са носители на вируса и могат да заразят много хора. Затова ги държим 28 дни, като за това време болницата харчи за лечението им 8000-9000 лева, подчерта д-р Йоцов.
Той коментира и набрало вчера лавинообразна популярност твърдение на 21-годишна русенка, че е потърсила помощ в здравното заведение заради сенна хрема, а оттам са вписали в амбулаторния й лист коронавирус.
„Пациентка е постъпила в Спешно отделение със суха кашлица, болки в гърлото, затруднено дишане и при трикратно измерване на температурата й термометърът показал 37.4 градуса. Тези три симптома са достатъчни, за да й се постави диагноза Ковид-19. Затова й е предложено да остане в болницата - но не за 10 дни, както тя твърди - за да й се направи тест. Ако той е отрицателен, тя ще бъде насочена за лечение на белодробна болест или за заболяване на гърлото. В противен случай ще остане на лечение за коронавирус. Пациентката категорично отказва хоспитализация и напуска болницата, като подписва собственоръчно амбулаторния лист за отказ. В социалните мрежи се написа, че й е поставена диагноза коронавирус неидентифициран. Това не е окончателна, а основна диагноза, с която се води прегледът. След доказване или отхвърляне се поставя окончателната диагноза, която не може да бъде поставена от един преглед в Спешно отделение. Напускането на болницата в такава ситуация е безотговорно и рисково поведение. Все пак радостното е, че тя сама си е направила PCR тест, чийто резултат е отрицателен. В противен случай, с оглед работното й място, можеше да създаде огнище на зараза“, посочи д-р Ивелин Йоцов.