Николай Николов няма да е прокурор в Окръжна прокуратура от 26 юли, реши вчера прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С това подадената от него оставка бе приета.
Името на 59-годишният обвинител изплува в разследване за търговия с влияние срещу Пламен Бобоков. Самият бизнесмен призна пред тв камера, че е ходатайствал за Николов в конкурса за избор на окръжен прокурор на Русе, който в крайна сметка той така и не спечели. Разпространени бяха серия от разпечатки на съобщения, които Бобоков и Николов са си разменяли, включително и въпроси „дали е още в играта“.
Прокурор Николов отказва да коментира публично случилото се. Четири дена след оповестяване на името му в скандала той подаде оставка. На 22 юни бяха стартирани 2 проверки по линия на работата му на прокурор, като предстои да се прегледат делата, съдебните заседания и евентуалните пропуски и нарушения, които е извършил през последните 3 години. Посочено бе, че резултатите от ревизията ще са готови до 10 юли. От друга страна, тече проверка дали Николов не е нарушил Кодекса за етичното поведение на български магистрати.