Понякога е трудно да се изберат висококачествени плодове без химикали, тъй като много производители и продавачи третират плодовете, за да ги запазят свежи и привлекателни възможно най-дълго. 

Много е важно да знаете как да изберете узрели, пресни плодове, които не са обработени с химикали. Ето няколко тайни.

Банан

Бананите са популярен и евтин плод, който се предлага у нас през цялата година. Консумацията на банани е много полезна за здравето, затова много хора ги купуват. 

За да изберете висококачествени и свежи банани без химия, трябва да обърнете внимание на външния им вид. Ако корите на плодовете са жълти, но стъблата все още са зелени, тогава това означава, че са били обработени с химикали.

Зрелите и пресни банани имат атрактивен жълт цвят, безупречна гладка кора, без вдлъбнатини. Те могат да имат малки черни или тъмнокафяви петна по повърхността. При изстискване на плода се усеща неговата мекота.

Преди да изядете плода, трябва да го изплакнете под течаща вода в продължение на няколко минути, за да отстраните всички вредни вещества.

Авокадо

През май и юни започва сезонът на авокадото, поради което в този момент плодовете могат да бъдат закупени на достъпна цена. Поради транспортирането на дълги разстояния, узрелите плодове са лесни за смачкване, така че търговците често използват химикали, за да ги запазят свежи, преди да стигнат до потребителя. 

Когато избирате авокадо, трябва да обърнете внимание на външния му вид. Ако то има ярък наситен цвят и твърде гъста текстура, това означава, че не е узряло естествено. Просто е обработено с химикали за по-бързо узряване.

Вкусното и естествено авокадо трябва да бъде с лъскава кора. При натискане върху плода той трябва да има мека, но доста плътна структура. Ако едно авокадо е наситено с химикали, то ще има доста горчив вкус.

Много хора вярват, че неприятният вкус се дължи на факта, че те твърде близко изстъргват плода от корите. Ако обаче авокадото е узряло и прясно, тогава кашата и дори една трета от корите няма да са горчиви.

Плодовете без химикали имат богат вкус.

Манго

Мангото често се третира с вредни химикали, за да запази свежестта и привлекателния си вид. Плодовете, когато са изложени на стимулиращи вещества, често узряват неравномерно.

Мангото, обработено с химията, няма миризма, има тъмен пилинг и не твърде привлекателен външен вид. Качествените плодове трябва да са достатъчно меки, но да останат еластични при натиск. Те имат силен, сладък аромат на етерични масла./ zdrave.to