Жена от сливополското село Стамболово на прага на смъртта е спасена чрез имплантиране на КВ-филтър, което се случва за първи път в Университетска болница „Канев“. Инвазивната операция е направена от началника на кардиологията д-р Пенка Каменова, инвазивния кардиолог д-р Иво Белколев и съдовия хирург д-р Стоян Генадиев, а вчера 49-годишната жена беше изписана в добро здраве. 
Инкнур Алиева постъпи при нас на 11 юни с припадък и тромбоза в лявото предсърдие /съсирване на кръвта - б.р./. След прегледа й поставих диагноза белодробна тромбоемболия, което е много тежко и спешно състояние, а тромбът в лявото предсърдие е свързан с много висока заплаха от летален изход. Това изискваше или на момента да се направи кардиооперация, или да се извърши консервативно лечение. В болницата няма кардиохирургия и затова решихме да разсеем тромба с медикамент, обясни началникът на отделението по кардиология в болница „Канев“ д-р Пенка Каменова.
Този метод се оказва добър за момента, но след 4-5 дни се появява рецидив, пациентката изпада отново в тежко състояние и животът й пак е застрашен. Причината за това състояние са тромби от вените на краката.
Веднага е свикан консултативен съвет с д-р Стоян Генадиев и д-р Иво Белколев, които след консултации с експерти от Центъра по белодробна хипертония в София решават да поставят в пациентката КВ-филтър, който спира разпространението на тромби от долните крайници към сърцето.
Такава манипулация досега в Русе не е правена, липсва такова устройство и затова веднага го поръчахме в София, откъдето ни го доставиха по куриер за часове. В това време поддържахме състоянието на Инкнур с медикаменти и щом КВ-устройството пристигна, д-р Белколев, д-р Генадиев, анестезиологът д-р Вадим Петров и аз успяхме да го поставим, след което извършихме на пациентката повторна тромболиза и сега тя вече се прибира вкъщи, посочи д-р Каменова и допълни, че това няма да е последната такава операция в болница „Канев“.
КВ-устройството е временно и може да бъде извадено от пациентката след определен период, в случая след 6 месеца, след което тя ще приема необходимите лекарства, уточни д-р Белколев. 
Бях повикан на консулта и като видях, че има такъв проблем, се присъединих към мнението на колегите, че тази жена има нужда от това устройство, за да живее, допълни д-р Генадиев.  
Почувствах се много зле, не ми достигаше въздух, всичко пред очите ми беше тъмно, но линейката дойде много бързо и ме докара в Русе. Благодарна съм на всички лекари, че ме спасиха и обещавам да отслабна и да си пия редовно хапчетата, каза щастливата Инкнур Алиева.