Двете най-черни точки по пътя Русе-Бяла са отбивката за Пиргово и кръговото край Бяла. Това сочи анализът на участъците с концентрация на катастрофи в Русенско за последните 10 години, съобщи по повод вчерашния национален ден за безопасност на движението по пътищата старши инспектор Стилиян Станев от КАТ. 
В момента работна група от Пътната агенция проектира ремонт на двата участъка, за да намали предпоставките за катастрофи там. Реалните действия обаче няма как да започнат скоро, първо трябва да се проведе обществена поръчка за избор на изпълнители на ремонтите.
Ремонтът на стръмния и опасен У-образен разклон за Пиргово предвижда намаляване на наклона, за да може тези, които излизат от селото, да имат видимост и да бъдат забелязвани от пътуващите в посока Бяла. 
Върви и препроектиране на т.нар. торта преди моста над Янтра, където също се предвижда намаляване на наклона за влизане, корекция на виражите в ринга, поставяне на пътни знаци, сигнализация и на действащо нощно време осветление. 
От януари до края на май тежките пътни произшествия са намалели с 30 в сравнение със същия период на миналата година. Регистриран е спад при ранените с 25 човека, а убитите са с двама по-малко, посочи Станев.
Намалението на пътните произшествия извън града се дължи донякъде на обявеното от 13 март двумесечно извънредно положение заради коронавируса, тъй като тогава движението рязко намаля не само заради поставените на входните и изходните точки на Русе и останалите областни градове контролно-пропускателни пунктове. Това доведе и до намаляване на нарушенията по пътищата. За петмесечния период са констатирани над 22 000 нарушения, за които са издадени 3600 акта, 7500 фиша и 11 658 електронни фиша за висока скорост.
Най-натовареният участък отново е пътят Русе-Бяла, като повечето катастрофи са станали в посока Русе, но за късмет в голямата си част те са с материални щети.
Засечените дрогирани и пияни шофьори за петмесечието обаче са се увеличили двойно и са съответно 32 и 52. Книжките им са отнети, а те са изправени на съд.