Министерството на регионалното развитие и благоустройството да започне реални действия по конструктивното укрепване на потъващия блок „Русия“ в съответствие с декларираните добри намерения. Този призив отправи кметът на Русе Пенчо Милков към министър Петя Аврамова и нейния предшественик и сегашен заместник Николай Нанков.
Блокът вече се отклонява с 80 см от оста си и състоянието му е повече от тревожно,
защото отключените от земетресението във Вранча през 1977 година и задълбочени от ВиК инфраструктурата проблеми се задълбочават. 
В писмо до министерството Милков напомня, че проблемът с високия блок срещу централната русенска автогара вече е разискван с министерството и Общината е платила за изготвяне на проект за укрепването му. Той е приключил на 24 февруари и предвижда 3 156 858.26 лева инвестиции в стабилността на блока. Сумата е леко озадачаваща, като се има предвид, че при посещение в Русе през ноември 2017 година Николай Нанков, тогава още министър на регионалното развитие, заяви, че „по груби сметки укрепването ще струва 700-900 000 лева“. Разминаването, разбира се, може да се дължи на много неща - както на приказки на едро, така и на по-високия от очаквания обем дейности и поскъпване на услугите и материалите.
По-рано Нанков и тогавашният кмет Пламен Стоилов се споразумяха за стартиране на пилотен проект за укрепването на проблемния блок, което по думите на министъра би трябвало да завърши до късната пролет на 2018 година.
Писмо до министър Петя Аврамова изпрати и домоуправителят на блока Татяна Василева, която описва драматичната ситуация.
„Блокът непрекъснато скърца, чува се един особен звук, който ни притеснява. И нощно време, и през дена. Ако се случи ново земетресение, ние сме обречени на гибел... Близо 20 години търсим съдействие от държавата за решаване на проблема... Обръщам се към Вас с молба за разбиране и подкрепа и започване на конструктивно укрепване на нашия блок „Русия“. Всеки ден животите ни са застрашени. Вярваме в добрите намерения на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и че ще получим помощта, която ни беше обещана“, пише до министъра Татяна Василева.