Най-дългогодишният училищен директор Галин Ганчев се разделя с поста и с най-многолюдното русенско училище „Васил Левски“, което управлява вече 31 години. В началото на юни той е получил предизвестие за освобождаване, тъй като е навършил пенсионна възраст. 
Същото предизвестие е получила и директорката на основно училище „Братя Миладинови“ Мария Димитрова. По такава причина и Средношколското общежитие ще се раздели с Христина Петкова.
Двете училища и общежитието са част от шестте нови образователни институции в Русенска област, които ще посрещнат новата учебна година с нови директори, избрани с конкурси.
Те вече бяха обявени от Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието. 
Останалите три училища в момента се ръководят от временно изпълняващи длъжността, затова конкурсите се обявяват, за да влязат от есента и там титулярни директори. Такава е ситуацията в основно училище „Св.св.Кирил и Методий“ в село Полско Косово, където длъжността изпълнява Ивелина Кирилова, и в основно училище „Петко Р.Славейков“ в Смирненски, ръководено временно от Айше Февриева. Временен директор има и Центърът за специална образователна подкрепа, бившето училище „Петър Берон“ - това е Дияна Михайлова. 
Документи за участие в конкурсите ще се подават до 17.30 ч на 27 юли в РУО.  
Преди две седмици бяха обявени конкурси за още четирима директори на училища в Сливо поле, Ново село и Щръклево и на Математическата гимназия. Кандидатите за тези позиции трябва да подадат документи до 13 юли.
Така на 15 септември 10 учебни заведения трябва да отворят врати с нови шефове.