46 000 лева сме платили от януари до май тази година само за ремонт на потрошени от вандали пейки, люлки и пързалки на детски площадки. Това съобщи вчера зам.-кметът Димитър Недев. Той уточни, че за погромите на местата за детска игра в Общината съобщавали граждани, но никой от тях не бил видял кой точно троши и съсипва общинското имущество. 
Недев каза, че през следващата седмица в Русе ще пристигне машината за почистване на графити. Тя струва около 4000 лева и веднага ще започне да чисти надраскани фасади и улични пана. В момента се обсъжда къде да бъдат местата, където графитъри с усет и майсторство да разгърнат талантите си и да покажат, че графитите са изкуство, а не безразборни грозни драсканици. 
Камерите за видеонаблюдение вече са ни помогнали да установим 16 нарушители, каза Недев. Благодарение на тях можем да идентифицираме вандалите по детайли от телата им, увери той. За част от съборените преградни колчета по улици и тротоари вече било ясно кой ги е събарял и щетите са поети от нарушителите или техните родители. 
Камери са поставени и на Сарайския мост, добави зам.-кметът. Той съобщи, че Общината е извозила оттам 1350 тона боклуци, които са трупани години наред. Видеонаблюдение ще спасява от нерегламентирано изхвърляна смет и в Пухлево дере.