Няма да коментирам лични актове и взети решения. Това заяви пред „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев по повод отправения му въпрос дали колегата му от Окръжна прокуратура Николай Николов е подал оставка. За решението на обвинителя сам да се оттегли се заговори във вторник, но никой не поиска да потвърди или отхвърли официално информацията и последва традиционното мълчание при появил се проблем с обществен интерес.
Вчера оставката на Николов бе потвърдена категорично пред „Утро“, макар и отново неофициално. До нея се стигна след публично афишираните чатове на прокурора с Пламен Бобоков и признанията на бизнесмена пред телевизионни камери, че му е ходатайствал пред властта да спечели конкурса за окръжен прокурор. Разкритията донесоха на Бобоков обвинения за търговия с влияние, редом с твърденията на прокуратурата, че е участник в организирана престъпна група с користна цел по въпроси с внос и износ на отпадъци в чужбина.
Оттук нататък оставката трябва да бъде разгледана от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, но преди това трябва да изтече задължителният едномесечен срок, в който всеки магистрат в оставка е длъжен да приключи възложените му задачи. Този срок изтича на 23 юли. До 10 юли пък трябва да са ясни резултатите от една от двете проверки, които главният прокурор Иван Гешев възложи - за цялостна проверка на работата на Николов за изминалите 3 години. По друга линия ще се прецени дали обвинителят не е нарушил етичните норми с поведението си и отношенията с Бобоков. 
Самият Николов предпочита да запази мълчание по разгорелия се скандал.