През първото тримесечие на годината, преди да се разрази кризата заради коронавируса, цените на жилищата в Русе отчитат ръст от 1.5%, показват данните на националната статистика. Новото строителство поскъпва с 0.5%, а старото - с 1.6 на сто. Спрямо година по-рано покачването е съответно с 1.7% и 4.7%.
Според официална информация средната цена за жилище в Русе в края март 2020 г. достига 1210 лева (619 евро на кв.м). За последните пет години жилищата в града са поскъпнали с над една трета - с 35.06%. Повишението идва повече от старото строителство - 37.1%. Новите жилища вдигат цената си само с 21.20 на сто. Повечето от тях, най-вече тези в централната част на града, остават на цени със 150-200 евро по-високи. Новото строителство в по-крайните квартали вече се предлага на нива около 600 евро, колкото е средната цена за Русе.
И в началото на годината жилищата поскъпват с темп, изпреварващ не само инфлацията, но и лихвите по ипотечни кредити, които вече масово са под 4%. Ситуацията обаче чувствително се промени. И преди кризата с коронавируса брокери на имоти твърдяха, че търсенето на нови апартаменти остава много слабо. Много от тях спряха работа през последните месеци, а близо половината оферти за продажба изчезнаха.
Добрата новина е, че ситуацията е много различна, отколкото през 2008 г., когато имотният балон се спука и много апартаменти бяха принудително продавани заради невъзможност да се погасяват взетите за покупката им заеми. Сега дейността на частните съдебни изпълнители бе временно блокирана, дадена бе и възможност за разсрочване на кредитите. А тогава средната цена на кв.м в Русе бе достигнала 1750 лева при средни заплати наполовина от сегашните. Няма и очаквания за покачване на лихвите. И продажба на апартаменти заради невъзможност да се обслужват ипотечни заеми практически липсва.