Тази година подаването на документи за кандидатстване след 7 клас ще става във всички училища - иначе казано, бъдещият осмокласник може да подаде своето заявление както в училището, където е завършил основното си образование /7 клас/, така и в гимназията, където иска да продължи да учи. Искаме да предотвратим максимално възможния риск от струпване на много хора, от досадното чакане на дълги опашки и от реалната вероятност от предаване на зараза от Ковид-19, обясни за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Така подаването на документите ще бъде в унисон със спазването на противоепидемичните мерки, убедена е тя. Освен тези два начина, децата могат да депозират заявленията си с избрано от тях учебно заведение и онлайн чрез електроннтата страница на Министерството на образованието и науката.  
След като резултатите от изпитите от Националното външно оценяване бъдат обявени - това трябва да стане до понеделник, 29 юни, ще започне същинското кандидатстване на бъдещите осмокласници. 
Подаването на документи за участие в първото класиране е от 3 до 7 юли. От РУО напомнят децата и техните родители да бъдат внимателни при попълване на заявлението и подреждането на желанията. Независимо от резултатите на ученика от изпитите, профилите и специалностите от професии трябва да се подредят според  желанията на детето, като най-предпочитаните специалности или профили трябва да бъдат посочени на първо място. 
Кой къде е приет на първо класиране, ще стане ясно на 13 юли, записването ще тече до 16 юли - до тази дата ще могат да се подават и заявления за участие във второ класиране.