Специализираната прокуратура извади днес нови данни от телефонната кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и съветника на президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов. В подкрепа на обвинението за търговия с влияние са представени три случая, при които предприемачът иска съдействие от Узунов.
Миналия петък Специализираната прокуратура представи първите данни от кореспонденцията между двамата. А днес Пламен Бобоков бе извикан за разпит в националното следствие.
Спецпрокуратурата обяснява решението си да представи публично материалите с големия обществен интерес и добавя, че заради отделените материали по досъдебно производство на Специализирана прокуратура и образуваното ново за престъпно сдружение с цел търговия с влияние днес в Следствения отдел при СП е призован за разпит Пламен Бобоков.
Констатираната допълнителна комуникация между обвиняемия Пламен Бобоков и Пламен Узунов може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на Узунов в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27 януари 2017 г.-4 май 2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава, сочи поркуратурата.
Първият случай се отнася до искане от 10 август 2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство, след като това му е отказано заради възражение на ДАНС във връзка с опасения, за националната сигурност на България. На 22 януари 2019 г. Пламен Бобоков изпраща до Пламен Узунов снимка на неуважената молба на руския гражданин.
Вторият случай засяга серия от съобщения, при които Бобоков изпраща до съветника на президента данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията двамата осъществяват на 11-12 април 2019 г., 6 юни 2019 г. и 6 ноември 2019 г.
Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. Бобоков иска от Пламен Узунов съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. съветникът уведомява предприемача, че се касае за два луксозни автомобила „Майбах“ на фирма за отдаване на автомобили под наем.
Заради всичко това се изисква извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР. От Министерство на правосъдието и от президентството са изискани за „послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали“.
Обвиненията в търговия с влияние са най-малкото безпочвени. Никога не ми е предлагана имотна облага. Ще държа докрай името ми да бъде изчистено. Това каза вчера пред БТВ секретарят на президента по правните въпроси Пламен Узунов.
Познавам само Пламен Бобоков. Причината е служебната ми дейност, контактувал съм с него през годините, около 2 години назад. Когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента, моята длъжностна характеристика изисква аз да извърша проверка, ако има подозрителни хора не могат да пътуват с президента. При него такова нещо не съм осъществил. Изпитвам уважение към г-н Бобоков. Приятелство всеки разбира по различен начин, аз не зная много за личния му живот, добави секретарят на президента, каза Узунов.