157 свободни места остават в паралелките, обявени за прием на бъдещи първокласници. Това стана ясно след приключването на второто класиране. 
Сред незаетите места ще избират с 60 по-малко ученици, за които на 15 септември за първи път ще бие училищният звънец. Броят на некласираните досега деца е 98.
Засега има запълнени 45 паралелки, каза за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. 
Както вече съобщихме, родените преди 7 години деца в Русе са 1632. Но заявленията, които са подадени от родители на бъдещи първолаци, са 998, като 10 от тях са за близнаци. Иначе казано, децата, които ще тръгнат на училище за първи път наесен в Русе, са 1008. Други 624 са напуснали родното си място за последните седем години. 
Свободни места за първолаци има в училищата „Никола Обретенов“, „Васил Левски“, „Братя Миладинови“, „Алеко Константинов“ и др.
Най-много заявления са подадени за „Иван Вазов“ - 283 /като 211 от тях са на деца, живеещи в четвърта зона, тоест твърде далеч от училището/ и за „Отец Паисий“ -  274 желаещи /179 от крайните квартали/. 
Крайната дата за записването на бъдещите първолаци е 26 юни.