Двама русенски социалисти са присъствали на пленума на БСП на 13 юни, след който стана ясно, че Янаки Стоилов е заразен с коронавирус. Това са Божидар Йотов и Добрин Данев.
„Още в понеделник сутринта г-н Йотов си е направил PCR-тест, като очакваме резултата от него във вторник. Въпреки че няма никакви здравословни оплаквания и симптоми, той се е самоизолирал“, обясни за „Утро“ председателят на общинската структура на БСП Пламен Рашев, като уточни, че в партийния офис е извършена допълнителна дезинфекция за по-голяма сигурност. Отделно Йотов е бил с маска по време на пленума и не е имал близък контакт със Стоилов, затова от БСП се надяват, че заразата не го е стигнала.
Самият Йотов, който е кметски наместник на Средна кула, присъства за кратко и на сесията на Общинския съвет в четвъртък, затова надеждите тестът му да е отрицателен са още по-силни, тъй като в противен случай може да се стигне до масово изследване на съветниците в Русе.
Рашев обаче посочи, че няма информация по отношение на народния представител и активист от БСП-Иваново Данев. Вероятно и той се е подложил на незабавен тест, с каквито препоръки излезе централата на БСП. Но дали това е така и какво е състоянието му, „Утро“ не успя да разбере, тъй като Данев не отговори на телефонните ни обаждания.