59-годишният прокурор в Русенска окръжна прокуратура Николай Николов има 32 години юридически стаж. И през 2014, и през 2019 година той се съревновава за ръководния пост на окръжен прокурор, където негов опонент бе Георги Георгиев. И двата пъти конкурсите бяха спечелени почти единодушно от Георгиев, който на 2 януари официално започна втория си мандат начело на Окръжна прокуратура.
По време на събеседването пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 4 декември прокурор Николов бе критичен към нивото на Окръжна прокуратура, изрази вижданите от него проблеми в работата й и отправи редица препоръки за подобряване на състоянието й. Тогава той посочи, че Окръжна прокуратура изостава и губи лидерските си позиции, наблюдава се разделение на прокурорите, включително пренебрегване на част от тях, както и наличие на голям брой прекратени дела.
Николов е разследван от Специализираната прокуратура за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. В петък в дома и кабинета му бяха извършени обиски, а той беше отведен в София за разпит.