Кой кадрува в Русе, познава ли се с президента, премиера и Васил Божков, лобизмът лошо нещо ли е, какви интереси има в Либерия и защо го интересува танкерът „Бадр“ - на всички тези въпроси и много други отговори даде Пламен Бобоков в интервю от дома си вчера в предаването за БТВ, 36 часа след като беше освободен от ареста с платена гаранция от 1 милион лева. Интервюто, което публикуваме, е със съкращения. 

- Г-н Бобоков, излязоха едни СМС между вас и президентския съветник Пламен Узунов, в които се твърди, че има търговия на влияние и смесване на политика, власт и бизнес. Писал ли сте вие тези СМС?
- Писал съм тези СМС. При обиска вкъщи аз лично съм си предал личния джиесем заедно с личния айпад. Дал съм всички кодове за отварянето им. Защото нямам от какво да се притеснявам.
- Какво пише в тези СМС? Бихте ли го разтълкували?
- Най-вероятно имате предвид избора на окръжен прокурор в Русе. Става дума за ходатайство за един изключително сериозен и отговорен човек - прокурор Николов, чрез мой приятел, който е близък до един от стълбовете на власт и влияние. 
- Признавате, лобирал сте за назначаване на такъв човек за прокурор?
- Да, очевидно не е успешно, защото той не е окръжен прокурор. Друг е човекът.
- Обаче не е ли редно все пак бизнесът да не се намесва в избора на магистрати?
- Тези избори са винаги предопределени.
Има два стълба на власт и влияние, които определят кой кога и къде да отиде
Аз просто съм се възползвал от това, че имам приятел, който е близък до втория стълб, и съм го помолил да даде възможност на това момче. Както виждате, не се е случило.
- Кои са тези два стълба?
- Всички ги знаят кои са. Обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно. Търговията с влияние предполага наличие на влияние. Аз нямам такова. Можете да отидете в Русе, в този достоен град на достойни българи, които имат самочувствие и които неведнъж са се изправяли срещу властимащите. И да питате кой в града назначава прокурори - окръжен и районен, съдии, шефове на полиция.
Всеки държавен директор, чиновник до портиер се назначава от едно единствено лице
Това е координаторът на ГЕРБ Пламен Нунев. Той, разбира се, не го прави сам, кой е зад него? Първият стълб на властта и на влиянието...
- Пламен Нунев депутатът от ГЕРБ. Тоест, намеквате, че първият стълб е...
- Областният координатор. Проверете го, питайте. Хората знаят всичко. В тази държава всичко се знае. Това, че не се казва, е съвсем отделен въпрос.
- Този човек, за когото сте лобирал, той сам ли ви помоли, вие сам ли преценихте? Случвало ли се е и друг път да лобирате за различни властови позиции?
- Не, не се е случвало. Това е голямо изключение, защото ми стана мъчно, защото е един изключително честен и отговорен човек.
- Как се случват тогава нещата в Русе? Казвате г-н Пламен Нунев...
- Това е обществена тайна. 
- Поне уточнихме кой е единият от тях.
- И другия всички също го знаят.
- Обсъждал ли сте с Президентството и с президентски съветници концесия на пристанище в Либерия или назначаването на посланик в Либерия? 
- В Либерия почти сме приключили процедурата по концесиониране на пристанище и съм водил разговор с президента, но на Либерия, не на България. 
- Помолил ли сте президента да назначи конкретен посланик, лобирал ли сте за определено лице? Изобщо имате ли диалог с президентската институция?
- Не, не и не. Единственият ми диалог с президентската институция е да знаем кога в кои държави се правят официални посещение, да видим имаме ли интерес да се включим. Лобизъм е лоша дума само в България.
- Едно от съобщенията, които разпространи прокуратурата, е решение на Върховния административен съд за танкера „Бадр“. Това е либийски танкер, за който България води двугодишна битка за собственост. Какъв е вашият интерес и как така сте получили съдебното решение, преди да бъде публикувано?
- Този казус е много интересен, защото освен бандитска държава,
България скоро ще бъде обявена за пиратска държава
Това е изключително грозно, с фалшиви документи, анексиране на чужда територия, на танкер, с подкрепа на държава. Единственият шанс на тези измамници е, че в Либия има гражданска война. Но при първи мирен договор България ще бъде обявена в ООН за пиратска държава.
- Какъв е вашият интерес?
- Беше казано, че ако и последната инстанция на съда в България се произнесе против либийския интерес, България ще влезе в черен списък и ще да бъде забранен всякакъв бизнес с български компании. Исках да разбера дали има смисъл да се ходи до Либия.
- Вие и брат ви сте обвинени като част от организирана престъпна група за незаконен внос на боклуци от Италия, от една страна, от друга - вие сте поредните едри бизнесмени, които са обект на разследване от прокуратурата. Когато гледахте репортажи по телевизията, например за задържането на Баневи, на Арабаджиеви, хрумна ли ви, че можете и вие да сте на тяхното място?
- Ние имаме различни ценностни системи, имаме коренно различен морал. Нека се върнем върху това страшно обвинение за организирана престъпна група. Седем човека. Никога през живота си не съм виждал и не съм познавал двама човека от тази група.
С набедения за организатор зам.-министър Живков съм се виждал веднъж преди 5 години
И с всичките тези СРС-та и взети от мене мобилни устройства е видно, че аз никога не съм комуникирал с този човек. От седем човека съм комуникирал само с брат ми, при това не сме денонощно на линия.
- Това не влияе на обвинението за организирана престъпна група. Не е нужно да се виждате непрекъснато.
- Ами нали трябва да имаш комуникация между хората? Италиански боклуци са битовите отпадъци, нали? Никога никой от нас не се е занимавал с такова нещо. Истината е, че има внос на суровина за производство на акумулатори, която се нарича оловна скрап, която сме купили от най-големия производител на акумулатори в Италия за преработка в заводите ни в България, Сърбия и Румъния за производство на олово, от което произвеждаме акумулатори. Единственото общо е, че сме предали 3% от отпадъка на съхранение в компании.
- Какви са отношенията ви с Васил Божков? Откога се познавате, приятели ли сте, имате ли общ бизнес, имате ли общи интереси?
- С Васил Божков се познаваме от 90-те години, бяхме в някаква организация, „Възраждане“ мисля, че беше. Никога не сме имали никакъв бизнес, а по отношение на интересите се опитва да се внуши някакъв общ интерес в колекционерството. Връзката е като двама собственици на „Ламборджини“ -
единият притежава „Роуд стар“, а другият трактор „Ламборджини“
Ние сме с трактора. Васил Божков има колекция, която е изящна, тя е върхово постижение на античното изящно изкуство. Тя има огромно значение, но тя касае луксозната част в живота на хората. Нашите колекции са две основно, най-голяма е монетната. Монетите са официалните регалии на държавните власти. Това са писмени документи, по които може да се пише история. Нашите колекции са фокусирани в науката. Ние сме започнали колекционерство в края на 90-те и началото на 2000-а година, 2006-а сме регистрирали фондация, 2008-а сме регистрирали музей и сме закупили сграда, за да създадем най-големия нумизматичен музей.
- Познавате ли президентския секретар Пламен Узунов?
Да, считам го за приятел.
- Казвате, че според вас лобизмът е положително нещо, но молил ли сте го да лобира за вас?
- Не. И да го моля, той не може. Какво може да направи един секретар в президентството?
- Познавате ли премиера, министри? С тях срещал ли сте се?
- Разбира се, как да не познавам премиера, кой не го познава?
В годините ние сме се срещали с всички действащи премиери и президенти
- Лично познавате ли го?
- Лично много добре го познавам премиера. Той е откривал три наши завода.
- Приятели ли сте?
- Не, абсурд. Той сам е казвал, че няма приятели.
- Брат ви е все още в ареста, вие сте навън с гаранция от 1 милион. Как е той и смятате ли, че има основание да остане там?
- Брат ми е изключителен човек. Той е много по-добър и много по-търпелив от мен. За съжаление, оказва се, че безупречната репутация крие големи рискове в нашата държава. Вижте, целият механизъм на държавната машина, който е насочен срещу нас, в крайна сметка се свежда до това, да те вкарат на „Г.М.Димитров“ /следствието - б.р./ и да те смачкат психически.
- Защо държавната машина би се ангажирала да ви мачка?
- На знам, тях трябва да ги питате. Нямаме никакво обяснение. Брат ми е болен човек. Той претърпя операция в края на миналата година, дясното му коляно е изкуствено. Има нужда от рехабилитация. Няма място в този зандан, защото това е една грозна дупка. Ние сме момчета от село, ама истинско село, не Банкя. Ние сме хора, които са виждали всичко, но да знаете, че такава гадост няма. Никакъв проблем няма да освободят брат ми. Той никъде няма да бяга. Ние сме Бобокови.
Бобокови не бягат. Ние се борим до дупка
И знаем, че сме прави, и ще го докажем навсякъде. Нас не ни е страх от правосъдие, ние няма да бягаме зад граница. Даже няма да избягаме от София.
- Вие сте извън ареста само от 36 часа. Страхувате ли се, че след това интервю може отново да попаднете там?
- Естествено, че се страхувам. Само малоумните не се страхуват. Нашият премиер се страхува за себе си, а е обграден от толкова охрана. Кой съм аз, че да не се страхувам в тази ситуация? Но искам да ви кажа и нещо друго. Мълчанието е най-вредното нещо в тази държава. Затова трябва някой да стане и да говори.
- Вие сте склонен да говорите оттук нататък, така ли да разбирам?
- Категорично! Аз нямам какво да крия. 

Б.Р. Потърсихме за коментар депутата Пламен Нунев, окръжния прокурор Георги Георгиев и прокурор Николай Николов, но до редакционното приключване на броя никой не отговори на позвъняванията ни.