Вече се подготвя мястото, където ще бъде издигнат паметникът на Васил Левски. Работници оформят изкопа, където ще бъдат заложени основите на фундамента. Това става на мястото, осветено от Русенския митрополит Наум, където областният управител Галин Григоров, кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев направиха първа копка на 18 февруари - деня на гибелта на Апостола. 
В момента в русенска леярна се прави отливката на фигурата на Левски, каза за „Утро“ авторът на паметника Даниел Кънчев. В първата седмица на юли ще бъде готов и ще започне патинирането му и подготовката за монтиране, обясни русенският скулптор, спечелил конкурса за монумент на Дякона. Откриването ще бъде на 18 юли, рождения ден на Васил Левски, потвърди Кънчев. Височината на паметника заедно с постамента ще бъде 4 метра и 20 сантиметра. 
За изграждането дарителска кампания през миналата година събра над 120 000 лева. От Министерството на отбраната са дарени около 1 тон гилзи, употребявани в учения, които са претопени и са използвани за отливането на фигурата на Апостола.