72-годишна жена от исперихското село Вазово, чийто бърз тест в Разград показал, че е отрицателна на Ковид-19, е настанена за лечение в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“, след като PCR-изследване в Русе установило, че е болна от коронавирус.
Жената е в тежко състояние, има и придружаващо заболяване - артериална хипертония. От десетина дни тя се оплаквала от отпадналост, кашлица и задух, заради което отишла с такси в болницата в Исперих. Там установили, че има пневмония и била насочена към болницата в Разград, където й назначили лечение, но не се почувствала по-добре. На 16 юни й е направен бърз тест, който излязъл отрицателен, след което се наложило да бъде откарана с линейка до УМБАЛ „Канев“ с още по-тежки симптоми, между които висока температура и повръщане. PCR-тест потвърдил, че причина за влошеното й здраве е Ковид-19. По данни на възрастната жена, вкъщи тя е била контактна само с дъщеря си.
Това е десетият пациент от Разградско, който се лекува в местните болници. От началото на пандемията лекуваните от коронавирус са 27, като 17 от тях са от Русе, а 10 от Разград. В УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват общо шестима пациенти от Разградско, а в УМБАЛ „Канев“ - трима.