Досегашните общински дирекции „Здравни и социални дейности“ и „Култура и образование“ се обединяват в нова мегадирекция - „Хуманитарни дейности“. След оживени дебати вчера в Общинския съвет бяха гласувани промените в структурата на общинската администрация, предложени от кмета Пенчо Милков. Той аргументира предложението си с уверението, че така организацията и координацията на работата ще бъдат на по-високо ниво. Сега в Общината е тихо, работи се спокойно, никой не се чувства унизен, всеки работи спокойно с кмета, каза Милков. И подчерта, че няма и няма да има нито едно политическо уволнение. Тръгнаха си само трима души, на които аз държах, но те напуснаха по лични причини, добави той, като припомни, че предишното ръководство е уволнило 80 човека. Той укори опозицията от ГЕРБ за обвиненията, че в момента се правят назначения на пенсионери, като ги определи като „грозни и недостойни“. 
Кой все пак ще управлява културата, попита Орлин Дяков. И като обяви, че той знаел за едно политическо уволнение, но не искал да казва името на уволнения, посочи, че опозицията протестира не срещу възрастта на новоназначените, а срещу съмнителните им качества на специалисти. 
Зам.-кметът Енчо Енчев увери, че по въпроси, свързани с културата, всички могат да се обръщат към него и към Ива Чавдарова, която в момента ръководи общинския отдел „Култура“. Междувременно неотдавна Енчев обясни за „Утро“, че началникът на отдела Анна Сипос, която преди година спечели конкурс, е била освободена след изтичането на изпитателния срок в договора й. 
Кметът Милков също прикани представителите на културните институции да общуват с него, като увери, че винаги е готов да разговаря. Впрочем още в началото на вчерашното заседание на ОбС Пенчо Милков прикани общинските съветници и всички русенци да подкрепят русенската култура, като посещават спектаклите на театъра, операта и куклениците, галериите и всички събития от културния афиш на града. 
С 33 гласа „За“ промяната в структурата бе гласувана.