Задържане на Пламен Бобоков за 72 часа постанови Специализираната прокуратура и вчера малко след 9.30 часа бизнесменът бе изведен от къщата си в центъра на Русе и откаран в ареста на областната дирекция на МВР. Мотивите на обвинението са, че по-младият от братята Бобокови, които са обвинени в престъпления около внос и преработка на отпадъци, не е внесъл наложената му на 31 май гаранция от 1 милион лева. 
Ужасени сме от случващото се в държавата! Беззаконията у нас не може повече да продължават! Европа и светът трябва да се намесят, заяви Пламен Бобоков, съобщи неговият ПР Ани Александрова и посочи, че гаранцията е платена в срок в сряда и „надлежно са представени платежни нареждания на Прокуратурата в рамките на вчерашния работен ден“. 
Адвокат Ина Лулчева, която защитава Пламен Бобоков, съобщи, че е пуснала сигнал за незаконното му задържане, а сумата от 1 милион лева е внесена с 2 платежни нареждания в банка в сряда около обяд.
Пламен Бобоков е задържан заради невнесената в срок гаранция. Законът е категоричен, че гаранцията трябва да се внася в срок. Освен това прокуратурата трябва пак в срок да бъде уведомена, заяви говорителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов.