Директорът на училище „Христо Ботев“ Теодор Коцев е отказал да приеме в училищния двор спектаклите и концертите, които планира да проведе там Русенската опера. Това научи „Утро“ вчера от директора на операта Иван Кюркчиев, който направо не можеше да повярва на „новината“. 
Ние продаваме билети, хората се радват, че най-после сме намерили начин да възобновим своето изкуство и те отново ще се докоснат до силата на изкуството - а сега какво става! - истински беше смаян Кюркчиев.

Според съставения план първият спектакъл трябваше да се състои на 26 юни от 21 ч в двора на легендарната Мъжка гимназия. Тогава русенската публика трябваше да аплодира най-доброто от оперетата „Прилепа“. Сега обаче музикалният празник е под въпрос, тъй като буквално седмица преди датата на директора Коцев нещо му се е сторило дискомфортно и той безапелационно отказва да приеме изкуството в школския двор. 
Вчера изненадващо в Общината се получи писмо от Теодор Коцев, в което той отказва да приеме оперните изяви, каза зам.-кметът Енчо Енчев. 
Самият той нямаше обяснение каква може да е причината за внезапното решение на Коцев. Енчев възнамерява днес да поиска среща с училищния директор и заедно с Иван Кюркчиев да се опитат да го убедят да не съсипва лятната програма на операта. Всъщност със своя отказ Коцев проваля не само „Прилепа“, но също и ред други спектакли, които след договорка с него и общинското ръководство операта обяви в афиша си за юни и юли. Ако наистина откаже да ни приеме, ще си изпълним програмата в нашия салон, но няма да оставим русенци без музикалните преживявания, увери Иван Кюркчиев. 
Теодор Коцев не за първи път взема трудно обясними решения. Ще припомним, че за последния патронен празник на училището той демонстративно си пусна отпуск, за да не участва в тържеството. А преди година отказа да проведе училищен празник на 24 май. Неочакваното желание на народния представител Искрен Веселинов да посети училището на паметната дата и да поздрави учениците и учителите с деня на българската азбука и култура го принуди да промени решението си в последния момент. Така едно от най-старите и знакови училища в Русе успя все пак да чества светите братя Кирил и Методий и да изпее химна „Върви, народе възродени“, написан в стените на същото това училище - дълго преди там да се появи в качеството си на директор Теодор Коцев.