Парламентът задължи здравния министър да внесе план за действие на болниците при извънредна епидемична обстановка.В Народното събрание министър Кирил Ананиев увери, че специалистите на първа линия в борбата с коронавируса от Регионалните здравни инспекции ще получат през юли обещаните допълнителни възнаграждения.

С редакционна поправка на ГЕРБ на решение, внесено от БСП, Народното събрание единодушно задължи министъра на здравеопазването в срок до три месеца да изготви и внесе в здравната комисия не законодателни промени, а план за действие за организацията на работата и финансирането на лечебните заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.

По време на разискването, инициирано от БСП, се чуха редица критики от страна на левицата за начина на функциониране и финансиране на здравната ни система в условията на коронавирусната инфекция.

Депутатът Георги Михайлов:

"Абсолютният нонсенс здравната система да се управлява чрез ротативки от клинични пътеки, чрез оборот като ресторант, като дюкян, като търговска верига".

Здравният министър Кирил Ананиев контрира:

"Не забравяйте, че тези лечебни заведения, в които има дейност, по-висока от 85%, където е работено повече, разбира се, че ще се получат тези средства, които са заработени. Тоест това не е таванът. Никакви средства няма да се връщат", каза Ананиев, уверявайки че болниците няма да възстановяват средства на Здравната каса.

По повод на информацията, че специалистите от Регионалните здравни инспекции все още не са получили допълнителните средства, обещани им за работата на първа линия срещу коронавируса, министър Ананиев обясни:

"През месец юли ще получат своите допълнителни възнаграждения за предходните три месеца - както допълнителното материалното стимулиране, което е предвидено за държавните служители, така и 1000-те лева, които са като работа в такива затруднени условия".