Журналистът от молдовския град Тараклия Димитър Боримечков подреди изложба с материали за майор Олимпи Панов в читалнята на общинската библиотека. В нея са включени документи, публикации в различни издания и снимки на героя от бунта на русофилите. Той е роден преди 168 години в Тараклия на 17 юни, а е разстрелян край Русе на 22 февруари 1887 г. 
Димитър Боримечков изпрати писмо до „Утро“, в което разказа за изложбата. Ето какво пише той: „Днес Олимпий Панов ни свързва, макар и по такъв начин: родното и лобното място. Което значи, че исторически и духовно сме обединени и сме една кръв, един дух. Направил съм ретроспекция на град Тараклия и на град Русе, използвайки различни източници, знания и опит“. 
Боримечков припомня и факти от биографията на Олимпи Панов. Той завършва класическата гимназия в град Болград, по-късно следва в Париж. Включва се в Българското опълчение и е герой от боевете на Шипка, Шейново, Стара Загора. Повишен е в офицерско звание и получава Георгиевски кръст и орден за храброст.
След Освобождението е командир на българската артилерия. В Сръбско-българската война през 1885 г. е командир в Сливнишкото сражение, което е една от славните български победи - тогава Олимпи Панов е награден със сабя от княз Батенберг. Неговият подпис стои под мирния договор между България и Сърбия.
За кратко е министър на войната в правителството на Петко Каравелов. Арестуван по време на Русенския бунт през февруари 1887 година. Разстрелян на 22 февруари. Преди разстрела гордо, с вдигната глава казва: „За нас смъртта е вечен живот!“.  
Безсмъртният Панов живее в нашите сърца, в нашата памет и история, завършва своето вълнуващо писмо Димитър Боримечков.