Жителите на Мартен излязоха снощи на пореден протест заради блокирания от тирове път до Русе, заради които трябва да пъплят с часове до областния център.
„Хората са крайно изнервени, нагласите им са да не оставят така този проблем, защото вече им е писнало. Нещата отиват към гражданско неподчинение, защото хората са изнервени от епидемията, от безпаричието, сега не могат да отидат и на работа или до борсата. Има едно голямо напрежение. Дори ми задават въпроса защо плащат данъци, щом не могат да живеят в нормални условия“, потвърди за „Утро“ кметът на града Димо Тонев. Той се изказа скептично относно взетите вчера решения за облекчаване на трафика, които според него едва ли ще доведат до трайни положителни резултати.
„Тия решения ги чуваме години наред. Когато хората започнат да негодуват и организират протести, има някаква чуваемост, но временна. До следващия път. Не обвиняваме и не нападаме никой, искаме някой да реши проблема. На хората им е писнало и на обещания не вярват. И аз, в качеството си на жител на Мартен, също не вярвам. Едно хиляда разговора съм провел тези дни, усеща се, че хората са на предела на нервите си. Искат да виждат решения, не обещания. Някои се изказват за драстични мерки. И аз ги разбирам. Живеем в изолация от общинския център, там където са болниците, пожарните, областните управления. 
Това, което се случва в последните няколко дни, излиза извън всякакво разумно обяснение. За 5 км стоим по 2-3 часа в тапа. Една жена ми показва как влиза в опашката в 6:05 и излиза на Сръбчето в 8:20. А ако бързаш за работа или ако, не дай си боже, трябва да мине линейка, пожарна? Няма как да мине.
Само една лента се движи. Шофьорите на товарните автомобили са накачулени по мантинелата. Не е почистен пътят, джунгла е отстрани и не се вижда, ще стане някое ПТП и ще прегазят някой, тогава ли ще мислим да предприемем действия и мерки? Защо се позволява тежкотоварните автомобили да си правят почивката в двете ленти, които са еднопосочни? И ти няма как да ги заобиколиш, защото и от двете страни има мантинели. Кой контролира това движение? Никъде в целия свят няма такова нещо. Няма да си правят почивка на мост и под мост, а тук го правят. На моста на КТМ днес от двете страни бяха спрели тежкотоварни автомобили. Този мост може ли да издържи такова натоварване? Кой трябва да организира движението и трафика на тежкотоварни автомобили?“, пита кметът на Мартен.