Обмисля се обособяване на втори буферен паркинг по бул.“България“. Това стана ясно вчера след извънредна среща при областния управител Галин Григоров с шефовете на полицията и Пътната агенция в областта по повод натрупалата се огромна опашка от чакащи да минат Дунав мост тирове в нощта срещу сряда.
Километричната колона блокира пътя за Силистра, а сред най-потърпевшите от задръстването се оказаха жителите на Мартен. Вчера екипи на КАТ отвориха пътя, но той остана натоварен. 

За да се облекчи натискът на граничния пункт, пътуващите към Румъния тирове бяха спирани на паркинги в Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Бяла, откъдето бяха пускани на групи по сигнал от Русе.
Ситуацията ще се подобри до месец, когато румънците пуснат новите шест трасета на граничния си пункт, което ще ускори обработването на трафика, стана ясно още на срещата при Григоров.
Община Русе изгради буферен паркинг на булевард „България“ с екотоалетни и съдове за отпадъци, които се обслужват редовно. Трасето е част от мрежата на Агенция „Пътна инфраструктура“, Община Русе ще съдейства на областна администрация за решаване на проблема, заяви зам.-кметът Димитър Недев.
Натрупването на тирове не се дължи на отварянето на границата с Румъния след разхлабване на мерките срещу Ковид-19, а на ремонта на пътя за Дунав мост 2 от Мездра до Видин, който ще продължи до ноември, обясни за „Утро“ директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев.
За да избегнат бавното, трудно и опасно движение по минаващия през много села алтернативен маршрут, шофьорите предпочитат да минат през Дунав мост край Русе. Това обяснява и големия трафик на граничния пункт от понеделник насам. На 16 юни той е бил най-натоварен в страната - преминали са 2543 тира при обичаен трафик около 1200. В същото време през Видин са минали едва 286 тира.