Свободни артисти излязоха на протест пред Министерство на културата. Причината е, че не са получили творчески стипендии за срок от 3 месеца по 710 лв. на месец.

Протестиращите бяха поканени от зам. – министъра на културата Амелия Гешева, представители на национален фонд “Култура” и експерти от Министерство на културата, където обсъждат проблема, за който алармират творците.

На протеста независимият млад режисьор Петьо Гюдюлев обяви пред БГНЕС, че ако исканията им не бъдат чути, ще обяви безсрочна гладна стачка, като само ще пие вода и има готовност да излъчва стачката си онлайн.

“Недоволен съм, защото от Национален фонд “Култура” вече нямам отговор от един месец. Аз съм между чука и наковалнята и не знам дали съм одобрен или не на първа сесия. Отговарям на критериите им, но ме няма в нито един от двата списъка”, заяви той и добави, че едва оцелява, защото киноцентърът не работи.

Той каза, че сред неодобрените има хора, които отговарят на изискванията и по незнайни причини са отхвърлени.

Въпреки забавянето, Гюдюлев каза, че помощта, макар и малка е адекватна.

Макар асистент-режисьорът Светла Дионисиева да не е кандидатствала за стипендия, тъй като не отговаря на изискванията, е дошла да подкрепи колегите си и смята, че не е редно творците да се делят на такива с доход до 1000 лв. и над.

“Държавата реагира неадекватно в тази ситуация и това не е единственият пример и сектор, в който се реагира неадекватно. Според мен трябваше да се наемат компетентно хора, които да решат какъв трябва да е критерият за тези помощи и какво значи това доказан артист”, обяснява тя.