Проучване, включващо почти 150 000 участници от цял свят, е установило, че по-високият прием на млечни продукти, особено на високомаслените, е свързан с по-малък риск от поява на високо кръвно налягане и диабет, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Скоростта на разпространение на диабет тип 2 и хипертония се повишава стремглаво в последните десетилетия в т.нар. развити страни по целия свят. 

Експертите смятат, че в момента около 34 милиона души в САЩ имат диабет, а почти половината от възрастното население е с хипертония. Затова здравните специалисти са инвестирали време и средства в проучвания, които да подпомогнат разбирането как да се предотвратят тези заболявания. Тъй като нездравословната диета е значителен рисков фактор за тези два проблема, коригирането на храненето изглежда може да бъде обещаващ подход.

Млечните продукти са обект на особен интерес, тъй като изследвания показват, че консумацията им е свързана с поддържане на по-ниско кръвно налягане. Проучвания показват също, че консумирането на повече млечни продукти води и до по-нисък риск от диабет. Все пак, повечето от тези изследвания са включвали само участници от Европа и Северна Америка, което е ограничило общата валидност на констатациите. 

Сега голямо международно проучване на данни от почти 150 000 души е остановило, че по-високият прием на млечни продукти е свързан с по-нисък риск от развитие на диабет и високо кръвно налягане. Проучването също така заключило, че повишената консумация на млечни мазнини е свързана с по-ниски нива на развитие на метаболитен синдром - група от симптоми, които увеличават риска от сърдечни заболявания. Резултатите са публикувани в списанието BMJ.

Международен обхват

Разследването включвало данни от 147 812 души от 21 държави, обхващащи Азия, Северна и Южна Америка, Африка и Европа. Участниците били от 35 до 70 години. Изследователите наблюдавали приема на храна на участниците за повече от една година, използвайки въпросници.

Анкетираните записвали броя пъти, когато са консумирали конкретни артикули от списък със средно проследяване от 9 години. Сред млечните продукти в списъка са били прясно мляко, кисело мляко, сирене и ястия, приготвени с млечни продукти. 

Изследователите не са включили данни за приема на масло и сметана в цялостния анализ, тъй като те не са били често срещани в много от областите, където живеели  участниците. Екипът обаче направил оценка на асоциациите между приема на тези продукти и здравните резултати поотделно. 

Млечните продукти са били класифицирани като пълномаслени и нискомаслени мазнини, и обезмаслено мляко. Учените също разгледали информацията за всеки участник, като  медицинска история, предписания, образование, кръвно налягане, обиколка на талията, нивата на глюкоза и мазнини в кръвта. Последните измервания били важни при определянето на това дали човек има метаболитен синдром или диабет тип 2.

Най-малко 2 ежедневни порции

Резултатите от проучването показали, че средно хората ядат по 179 грама млечни продукти всеки ден. Това е малко по-малко от чаша прясно или кисело мляко на ден, всяка от които се измерва по 244 грама. Хората в Европа, Северна и Южна Америка средно приемат повече млечни продукти от тези в Азия и Африка. 

Жителите на Европа и Северна Америка също са склонни да ядат повече нискомаслени млечни продукти, докато тези в други региони консумират повече високомазнинни храни.  Консумирането само на нискомаслени млечни продукти не е свързано с намаляването на риска от метаболитен синдром.

Приемът на масло също е свързан с по-нисък риск от развитие на метаболитен синдром, но консумацията му е много ниска, средно 3 грама на ден. Затова наличните данни, свързани с въздействието на маслото върху здравето, са ограничени.

Опитайте се да спазвате съветите на специалистите, за да не се налага да приемате лекарства за диабет и кръвно налягане

Нискомаслените продукти невинаги са по-здравословни

Приемът най-малко на 2 порции на ден от всеки млечен продукт е свързан с 11-12% по-нисък риск от диабет и високо кръвно налягане. Обобщавайки резултатите, съавторът на проучването Андрю Мент, доктор по оценка на здравето на населението в Хамилтън, Онтарио, казва: “По-високият прием на млечни храни, като прясно, кисело мляко и сирене, особено пълномаслени млечни продукти, а не нискомаслени, е свързан с по-слабо разпространение на метаболитен синдром и с по-нисък риск от развитие на хипертония и диабет. 

Млечните храни и съдържащите се в тях мазнини осигуряват висококачествен протеин и широка гама от основни витамини и минерали, включително калций, магнезий, калий, цинк, фосфор и витамини А, В12 и рибофлавин“. 

Въпреки че все още не е ясно как млечните продукти могат да предпазват от въпросните здравни проблеми, изследователите се надяват да потвърдят своите констатации с големи, дългосрочни опити.

Ако заключенията им бъдат потвърдени, изследователите споделят, че увеличаването на консумацията на млечни продукти може да се окаже “осъществим и евтин подход” за намаляване на темпа на разпространение на метаболитен синдром, високо кръвно налягане и диабет в световен мащаб.

Борис АЛЕКСАНДРОВ