Мощният антимонополен орган на ЕС започна поредица от дела срещу „Apple“, включително едно, заведено от Spotify, в което се твърди, че производителят на iPhone използва несправедливо своя магазин за приложения.

Европейската комисия започна също задълбочено разследване на Apple Pay на фона на опасения, че бързоразвиващата се и лесна за използване платежна система изключва конкурентите.

Случаите отново поставят „Apple“ в полезрението на ЕС четири години след като Брюксел нареди на базирания в Калифорния гигант да върне 13 милиарда евро (14,7 милиарда щатски долара по текущи ставки) във връзка с антитръстови проблеми.

Последният натиск дойде след като Spotify подаде официална жалба през 2019 г., заради ограничения от „Apple“ за приложения, които не използват платежната й система в нейния App Store. Apple прави намаление с 30 процента за бизнеса, използвайки магазина си, което Spotify казва, че представлява нарушение на правилата за лоялна конкуренция.

„Изглежда, че „Apple“ играе ролята на„ вратар “, когато става въпрос за разпространение на приложения и съдържание сред потребителите на популярните устройства на „Apple“, заяви в изявление изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер.

“Имаме нужда от гаранция, че правилата на „Apple“ не нарушават конкуренцията на пазарите, където тя се конкурира с други разработчици на приложения, например със своята услуга за стрийминг на музика Apple Music или с Apple Books”, каза тя.

Вестагер откри също широкомащабно разследване на Apple Pay на фона на подозрения, че компанията е поела водеща роля в процъфтяващ бизнес. Стартиран през 2014 г., Apple Pay позволява на потребителите на iPhone да извършват плащания при купуване на стоки на дребно, като докосват устройствата си до същите терминали, които в момента се използват за кредитни и дебитни карти. Но всяка компания, която иска да използва технологията на iPhone – независимо дали е банка или системата на метрото в Лондон – трябва да премине през Apple Pay срещу такса.

„Apple“ категорично отхвърли обвиненията и нападна своите опоненти.

„Разочароващо е, че Европейската комисия отправя неоснователни оплаквания от шепа компании, които просто искат безплатно опериране и не искат да играят по същите правила като всички останали“, каза „Apple“ в изявление.

“Ние не смятаме, че това е правилно – искаме да поддържаме равнопоставени условия, където всеки с решителност и страхотна идея може да успее”, добавиха от компанията.