Тази учебна година, която вече приключва, за Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ е важна и със сигурност ще остане паметна в историята на НУИ. И не само с коронавируса, който направи всичко възможно и невъзможно да съсипе празничната програма за 60-годишнината, която целият екип на училището беше подготвил грижливо и с много желание и артистичност. 
Несъмнено виртуалното обучение остави отпечатък и върху маниера на работа и на ученици, и на преподаватели и в това българско училище. Към натоварването 
внезапно, незабавно и в движение да се премине на онлайн релси
които в началото извадиха от равновесие образованието у нас, в НУИ се прибавиха и други сложности. Как да премине онлайн един урок по пиано, по цигулка или по кларинет? Как да изглежда часът по изобразително изкуство? А какво да представлява виртуалният час по балет или по народно пеене?
Какво е струвало на преподавателите това да напаснат всички детайли и да попълнят всички липсващи празноти, за да не остане подминат важен детайл - това вероятно си го знаят само художниците, музикантите и другите специалисти и артисти, които са избрали да съчетаят своята собствена творческа същност с мисията да предадат уменията си на младите талантливи създания, решили да тръгнат по техния път. Може би след време и ученици, и учители ще си припомнят с усмивка за тези странни моменти, преминали под знака на заплахата от вируса, който за кратко време завзе и уплаши хората по цялото земно кълбо. 
„Но в момента по-същественото е, че 
приключваме учебната година успешно и имаме дори и с какво да се похвалим“
казва директорката на НУИ Мария Дуканова. Тя се опитва да прогони невеселите мисли за това как се провали грандиозната изложба на възпитаници от различни поколения на легендарното Музикално. Както и други отменени заради пандемията впечатляващи изяви. Да не споменаваме за фестивала „Мартенски музикални дни“, който щеше да събере за своята собствена кръгла годишнина много даровити музиканти, поели към световните сцени именно от русенското Музикално училище. 
„Но пък имаме други поводи за радост“, казва Дуканова. И разказва, че много от завършващите тази година училището вече са приети за студенти в престижни университети в Западна Европа. Сред тях най-много - по традиция - са абитуриентите, които са 
избрали тяхната съдба да е свързана с музиката
Мирослава Димитрова от класа по китара, воден от Димо Митев, е приета в Академията за приложни науки и изкуства в швейцарския град Люцерн. Мирослава ще бъде студентка на известния музикант и професор по класическа китара Андреас фон Вангенхайм, който пък е вече познат на русенци от майсторските класове, които води в рамките на лятната музикалната академия-фестивал „Алегра“ /създадена и ръководена също от випускник на НУИ - соло контрабасиста Петър Найденов/. 
Цвета Атанасова от класа по пиано на Евгени Желязков наесен ще бъде студентка в Амстердам, Нидерландия.
Също в Нидерландия, но в Грьонинген, ще следват от есента още двама възпитаници на НУИ - младият пианист Александър Стоянов от класа на Красимира Иванова и цигуларката Виктория Даскалова от класа на Алекси Драганов са приети в консерваторията „Принц Клаус“. 
„Можем да кажем, че в академията в Грьонинген вече имаме цяла русенска арт колония“
казва Мария Дуканова. Там учат Николай Димитров /пиано/ и Цвета Бонева /цигулка, ученичка на русенската цигуларка Галина Карааргирова/, също завършили русенското Училище по изкуствата. А преподавател на двете млади цигулкови надежди е Веселина Маникова - тя също е възпитаник на Музикалното училище в Малката Виена, а днес е концертмайстор на Северния Нидерландски оркестър, като съчетава концертирането с преподаването с водения от нея клас в консерваторията „Принц Клаус“. Тази консерватория са завършили и други випускници на Музикалното като пианистките Денница Добрева /в Русе ученичка на Красимира Иванова/ и Яница Христова /от класа на Веселинка Иванова/. „А много наши ученици като Мартин Иванов, Йоана Кюркчиева и Дилян Иванов са участвали многократно в майсторски класове в „Принц Клаус“, добави Дуканова. 
Но 
не са само музикантите, които вече успешно са се класирали като студенти 
за следващия етап от своето обучение. Атена Реджебова от класа по актьорско майсторство също вече е приета в три университета във Великобритания. Това са Арт университет в Бормаут, Солент в Саутхямптън и университетът във Фалмът. Това дава повод на директорката на НУИ да припомни, че тази година завършва първият випуск по една от най-новите специалности в училището - „Актьорско майсторство“. Даровитите бъдещи актьори бяха обучавани от директора на русенския драматичен театър Орлин Дяков. „За съжаление, те няма да могат да представят дипломния си спектакъл пред русенската публика - а такъв беше замисълът“, обяснява Мария Дуканова. В това отношение коронавирусът наистина се постара да затвори за зрителите вратите на театралните зали. Но както Дуканова, така и нейните колеги не се съмняват, че това няма да попречи на 
бъдещото развитие на учениците от първия акторски клас
„Радваме се също на изявите на трио „Идепея“, където имаме две абитуриентки - Габриела Михайлова и Вероника Дамянова, те заедно с група „4етно“ реализираха успешни проекти дори и по време на пандемията“, посочи директорката. Пак през затворения заради Ковид-19 период дванадесетокласници участваха в изложба в Художествената галерия. 
„Сега очакваме на тържеството за връчването на дипломите на абитуриентите да поздравим всички и заедно със свидетелствата за зрелост да им връчим и награди и стипендии“, добива Дуканова. Сред тях ще бъдат носители на стипендиите на името и в памет на китариста и създател на китарната катедра в НУИ Иван Кочев, учредена от съпругата му Марчела Чивиджян. Освен това
ще бъде връчена за първи път стипендия на името на преподавателката по пиано Пепа Селвелиева 
- тя е учредена от нейния ученик Илия Радославов.
„След този блестящ випуск се надявам следващите ни ученици да продължат тази традиция“, казва Мария Дуканова. Приемните изпити за първи клас вече са преминали при много голям успех - децата са показали много сериозни дарби, които в училището тепърва ще развиват. Предстоят приемни и приравнителни изпити за по-големите ученици - за постъпващите в пети и осми клас по различните специалности. За пети клас това са музикални инструменти, народно пеене, класически танц, български народни танци и изобразително изкуство. Бъдещите осмокласници могат да избират между музикални инструменти, класическо, народно, поп и джаз пеене, класически танц, изобразително изкуство, рекламна графика, актьорско майсторство. За приравнителни изпити от втори до десети клас русенчета могат да подават документи в зависимост от свободните места, които са обявени на сайта на НУИ. Приемните и приравнителните изпити по специалностите ще се проведат от 27 юни до 3 юли по график, който също може да се намери на сайта на училището. Записването на новоприетите ученици ще тече от 7 до 10 юли.