На 30 юни ще се реши как ще се продават останалите имоти на „Захар-Био“ и най-вече на апартаментите от бившите ведомствени блокчета, в които живеят десетки русенски семейства. На тази дата според решението на Окръжния съд ще се проведе общо събрание на кредиторите. То ще трябва да определи реда и начина за осребряване на имуществото на фалиралата фирма, да определи метода и условията на оценка, както и да избере оценители и определи възнагражденията им.   

Основният и практически единствен решаващ глас на събранието ще бъде на държавата в лицето на НАП. Приходната агенция е най-големият кредитор на бившия захарен завод с вземания за около 15 млн. лева - 10 млн. главница плюс 5 млн. лихви. Пари от „Захар-Био“ имат да получават още Държавен фонд „Земеделие“ и Община Русе, но техният дял е малък, така че гласът им не може да промени нищо. 
Живeeщите в бившите фирмени апартаменти, които миналата година организираха протести срещу процедурата, се надяват те да бъдат предложени първо на тях и сумите за неособено атрактивните имоти да бъдат достъпни. Подкрепа им даде омбудсманът Диана Ковачева, която в писмено становище призова НАП да намери справедливо решение по случая, като се приложи облекчената процедура при продажба от синдика на жилища с наематели работници и служители. Самият синдик Георги Чолаков също се ангажира публично да настоява за преференциални условия пред кредиторите. Както става ясно от изказвания на живеещи в блокчетата обаче, масовите очаквания са за много изгодни цени на апартаментите, каквито едва ли ще бъдат обявени.
При всички положения наемателите ще имат на разположение още месеци, за да решат жилищния си проблем, тъй като изготвянето на оценки ще отнеме време, а купувачите едва ли ще се редят на опашка. В края на миналата година НАП обяви търг за шест от жилищата, но успя да продаде само едно за скромната сума от 22 810 лева. За останалите пет нямаше класирани оферти.