До края на юли БСП ще внесе поредния вот на недоверие срещу кабинета „Борисов -3“ на тема корупция. Това заяви за БГНЕС лидерът на БСП Корнелия Нинова, която поднесе венци в къщата-музей на Димитър Благоев в Банкя.

„Националния съвет реши да упълномощи парламентарната група на БСП да внесе вот на недоверие за корупция. Мотивите са очевидни всеки ден. Правителството дава основание за такъв вот. Ние внасяхме такъв вот, той беше неуспешен и ще го повторим отново“, обясни лидерът на социалистите.
Нинова уточни, че нейната идея е била преди внасянето на вота на недоверие да се проведе национална подписка за оставка на правителството. Едва като получат националната подкрепа и “енергия” вотът да се внесе през септември. Идеята обаче е била отхвърлена, както и предложението за протести срещу управлението на правителството.
Междувременно бившият енергиен министър Румен Овчаров заяви в интервю по националната телевизия, че не вярва и този вот на недоверие да мине. Според Нинова обаче, „ако гледаме математически и от практиката досега всички други парламентарни сили се сплотяват около управлението, просто, защото си гледат партийния интерес, искат да изкарат мандата докрай“.
Корнелия Нинова не очаква и този път Патриотите и ДПС да ги подкрепят. Вотът в пленарна зала за нея е още една възможност да си изложат мотивите.

Това ще бъде пети вот на недоверие, който инициира левицата срещу кабинета „Борисов 3” и втори на тема, свързана с корупцията. Останалите опити за сваляне на правителството опозицията мотивира с провалите му с сферите на опазването на околната среда, здравеопазването и сигурността.
БСП отбелязва днес 164 години от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев. Той е роден в село Загоричане, Егейска Македония. През 1891 г. основава първата социалдемократическа партия на Балканите, която след Първата световна война се преименува в комунистическа.