Арменският патриарх на Константинопол Сахак II се включи в дискусията за възможното преобразуване на „Света София” в джамия.

„Света София” трябва да бъде отворена за поклонение“, написа той в Туитър и подчерта, че тя е достатъчно голяма, а куполът ѝ може да бъде „споделен”.

По този начин светът ще аплодира „нашия религиозен мир и зрялост”.

„Нека „Света София” да стане символ на мира на човечеството в нашата ера”, призова той.

Човечеството се моли за такова единство и въпреки различията, там могат да се молят хора от двете религии.

За „Света София” това едва ли би било от значение, тъй като тя е била място за поклонение на християните в продължение на 1 000 години и още 500 години – на мюсюлманите.

„Света София” е построена с труда на десетки хиляди хора и има астрономическа цена. Извършени са многобройни ремонти на емблематичната сграда от фондация „Фатих султан“, чиято цел е била да запазят сградата като място за поклонение, а не само като музей. В него вярващите ще могат да коленичат за молитва, а не да бъде просто място за туристи, в което посетителите да се разхождат.

„Света София” е един от най-значимите обекти на историческото и културно наследство в света. Построена е през VI в. по време на Византийската империя и е служила за седалище на Гръцката православна църква. След превземането на Истанбул през 1453 г. е превърната в джамия. По време на светското управление на Турция през 1935 г. сградата става музей.

Сегашното ръководство на турската държава няколко пъти направи заявки, че възнамерява да превърне „Света София” отново в джамия, което предизвика редица международни реакции, основно от страна на Гърция, и допълнително изостри тона между Атина и Анкара.