Новината в „Утро“, че ръководството на баскетболен клуб „Дунав 2016“ обмисля вариант за сформиране на женски тим, предизвика буря от емоции. Появиха се дискусии и обяснителни записки в социалните мрежи - почти като в древногръцките драми и философските трактати на Аристотел за трагизма.
Какво всъщност написахме - че се разнася версия за тим на възкресението с евентуален бъдещ треньор Николай Господинов. Тогава потърсихме клубния администратор Максим Христов, който заяви в общи линии: „Да, имаше идея за създаване на женски тим“. Но че е далечна и хипотетична.
Максим, добър наш приятел, ни се обади на другия ден с уточнението как подчертал да не бъде цитиран. Приемаме го за наша грешка, извинихме му се.
Но за да бъдем коректни докрай, потърсихме за коментар президента на клуба Младен Ганчев.
„Никога не сме обсъждали женски отбор с треньор Николай Господинов. Цялата история вероятно тръгна оттам, че „Локомотив“ /Стара Загора/ вече няма да има тим и че може би някои състезателки биха дошли в Русе. Заявявам неофициално, че намерението ни да имаме отбор при жените е на фаза „Общо разглеждане“. Категорично становище по този въпрос няма. И няма как да има, след като на 18 юни ще имаме Общо събрание с избор на нов УуС. Членовете на съвета ще решат какво да се прави. Иначе и по принцип не виждам нищо лошо да имаме женски тим с присъствие в елита. Без това в него останаха едва осем отбора. Темата обаче може да претърпи развитие, ако УС намери за необходимо, че на база и преценка с финансовите ни възможности можем да си позволим такъв отбор. Всичко трябва да се огледа и прецени“, каза г-н Ганчев.
Междувременно СКБ „Дунав 2016“ би трябвало да отчете успешна спортно-състезателна година, след като за държавните финали успя да класира цели 5 отбора - момичета до 14 години, момчета до 14, девойки до 16, юноши до 16 и девойки до 19 години. Освен това отборът на момичетата до 12 години също с шанс за класиране на финал.
Федерацията тепърва ще уточнява датите и домакините на финалните турнири. Вероятно мачовете ще са през юли и август.