Едната от тазгодишните награди на Министерството на образованието и науката на името на народния будител Неофит Рилски отиде при директорката на Професионалната гимназия по електротехника и електроника Надежда Русева. 
„Наистина беше много вълнуващо - заля ме истинска вълна от топлота и приятелски чувства от страна на колегите от екипа на гимназията“, разказва директорката.
И не от куртоазия добавя, че тази награда е точно толкова лично нейна, колкото е и на целия екип.
Емоцията и поздравленията били впечатляващи - макар и не изненадващи. 
„Моята номинация дойде именно от колектива на гимназията, така че те всички знаеха и очакваха да разберат дали тяхното предложение получава одобрението и на Министерството на образованието. Изненадващи обаче за мен бяха поздравленията на мои бивши ученици - не съм очаквала, че толкова много от тях ще ми се обадят и ще ми пишат, тяхната искрена радост за мен беше един огромен подарък. И това за пореден път ме накара да почувствам 
колко съм благодарна, че нашата учителска професия има смисъл 
- и то смисъл, който виждаш и усещаш с всичките си сетива тъй реално и въздействащо. Мисля си, че едва ли някоя друга професия може да се сравни с нашата и едва ли носи такова удовлетворение, такава пълнота и чувството, че правиш нещо наистина стойностно. Само учител може да разбере какво е вълнението, когато човек среща на улицата свой някогашен ученик и той го поздравява. А и ние помним своите ученици и винаги им се радваме. Трябва да видите какво се случва, когато, примерно, се обадим в някоя фирма по някакъв повод и помолим да ни изпратят специалист в училище. И когато вратата се отвори и на прага застане вече зрял мъж, който пристъпва малко неспокойно - та това е наш ученик и явно още изпитва респект към учителската стая или към директорския кабинет. Но това е и специалист, който идва при нас и със самочувствието, че може да бъде полезен на своето училище с уменията си“, казва Русева.
„Винаги съм искала да бъда учителка - това беше мечтата ми още от дете и съм щастлива, че точно това работя“, признава тя.
Това звучи малко необичайно за жена, която е завършила Техникума по електротехника, а след това и русенския ВИММЕСС със специалност електроснабдяване и електрообзавеждане. Да, 
дипломата ми е на силнотоков инженер
усмихва се Надежда Русева. И добавя: „Но вече 35 години работя като учител“. 
Когато завършва 7 клас в родния си град Горна Оряховица и трябва да избира къде да продължи да учи, влечението й към математиката я кара да поглежда към Математическата гимназия.
„На баща ми обаче му се видя натоварващо всеки ден да пътувам до Велико Търново, затова след 8 клас постъпих в училището в моя град, където се наблягаше на математиката - а това беше техникумът по електротехника“, обяснява Русева.
След като получава дипломата си за средно образование, било жалко „да похаби“ получената солидна подготовка, става студентка в Русе. Само че докато усвоява тънкостите на сериозната инженерна специалност, Надежда Русева успява да премине факултативен курс, практика и изпити, за да получи едновременно с инженерната диплома и документ за педагогическа правоспособност. И това й гарантира завръщането към детската мечта: учителството. 
Първото й работно място е в Професионалната гимназия по зърнопреработване и зърносъхранение, където от 1985 до 2007 година преподава електротехника и автоматизация. 
„Беше хубаво и солидно училище, което подготвяше кадри за хранително-вкусовата промишленост“, припомня Надежда Русева. 
А през 2007 година 
пресича улицата в Средношколското градче и започва работа като заместник-директор в ПГЕЕ
Тогава директор е Айдън Юсеинов, който заедно с колектива на гимназията посреща сърдечно новата заместничка, предпочетена за вакантната позиция. 
„Винаги съм смятала, че моето място е в такова училище, затова съм много щастлива, че попаднах тук“, отбелязва Русева. 
Тя оценява високо добронамерения и спокоен климат, който цари в гимназията, и сега, след като преди три години се яви на конкурса за овакантеното директорско място, отново прави всичко възможно този климат да остане от запазените марки на ПГЕЕ. 
„Доста се колебаех дали да кандидатствам за директор, но отношението на колегите ми, които настояваха за това, надделя - съгласна съм с тях, че това, което сме градили заедно тук и като учебна база, и като подход в образователните практики, и като атмосфера, трябва не просто да се запази, а да се надгражда постоянно“, казва Русева. 
Днес училището запазва традициите, които още преди десетилетия бяха изградили Електрото като едно от най-авторитетните средни учебни заведения в Русе. В престижния техникум се влизаше трудно, момчетата, които го завършваха, се славеха със своята подготвеност, интелигентност и стремеж да се развиват и усъвършенстват. В съвременната обстановка, когато приемът на ученици с всяка година става все по-сложен, ръководствата на всички гимназии, а особено на професионалните, са изправени пред непоклатимата стена на статистиката, съобщаваща неумолимо за стремително намаляващия брой на децата. 
„Изключително съм горда, че 
в последните две години реализираме 100 процента приема в нашата гимназия“
казва Надежда Русева. И през 2018-а, и през 2019-а тук са приети по четири паралелки, при това и двата випуска са с пълни класове - в момента в осемте осми и девети класа има едно-единствено свободно място! Всички останали са с по 26 деца, а някъде са дори и повече. 
„Много са факторите, които ни помагат за това“, обяснява директорката. И поставя на първо място реномето на училището, което остана високо. Второто обстоятелство, което определя интереса към ПГЕЕ, са специалностите, свързани със СТЕМ науките, които са повече от актуални. Русева и колегите й са наясно, че съвременните младежи намират за привлекателни най-вече компютърната техника и технологиите, системното програмиране, приложното програмиране.
„Особено програмирането ги влече неудържимо. С навлизането навътре в материята по-късно някои от децата разбират, че не всички са родени за програмисти. Но това, което ние правим в училище, е не само да ги научим на специалността, а да им покажем, че в живота има много правила, които трябва да се спазват - и професионални, и етични, и че тези принципи са валидни за всички сфери на битието. Мисля, че успяваме. И явно го правим така, че учениците разбират смисъла, полезността и необходимостта на това, което се случва в училище - ето, в края на първия срок тази година установихме, че отсъствията са с една трета по-малко от миналата година“, казва Надежда Русева. 
Тя с гордост подчертава, че освен супер съвременните специалности ПГЕЕ запазва една от традиционните - електрически инсталации. И добавя: „Слава Богу, че ни остана силнотоковата паралелка. Аз като силнотоков инженер няма да допусна тя да отпадне. Електротехниката е толкова важна професия - 
към каквото и да посегнеш, все опираш до електроуредите
Мъчно ми е, че желанието на децата да влязат в тази паралелка намалява. Вярно е, че професията е тежка и изключително отговорна, предполага отлична подготовка и огромно внимание и съсредоточаване. Но пък е тъй необходима - без нея не може нито едно предприятие. Всяка сериозна фирма има ел.поддръжка, да не говорим за това колко електроуреди има във всеки дом“. 
Едно от нещата, които й се иска да се промени поне малко, е съотношението момичета-момчета в гимназията. Сега при около 400 ученици в цялото училище момичетата са едва дузина. „Горе-долу по две-три момичета на випуск - обидно малко“, казва директорката. Която смята за много важно в един програмистки екип винаги да има жена. „Доказано е, че женското мислене е по-различно, то винаги внася един погледа от друг ъгъл, което често пъти помага да се вземе най-правилното решение. Имаме взаимоотношения с много фирми в града - и знаем, че практически във всяка компания винаги има поне една жена“, казва Русева. И посочва, че сред 23-те абитуриенти от първия русенски випуск по националната програма за IT кариера, има немалко момичета, които се справят отлично с програмирането. 
Както „Утро“ писа, ПГЕЕ беше избрана да бъде един от петте национални центъра, подготвящи младежи по специална тригодишна програма. И така, след като отминаха матурите и държавните изпити по професия за редовните зрелостници на гимназията, в ПГЕЕ в събота и неделя ще се проведат изпитите за първия випуск на IT центъра. Ще последват връчването на дипломите от гимназията и сертификатите на младите програмисти от Русе и още пет други областни градове.  
„Не може да се каже, че тази учебна година е твърде спокойна и безметежна“
казва Надежда Русева. От септември ПГЕЕ съжителства с ПГ по икономика и управление, тъй като в сградата на Иконома на улица „Борисова“ се прави основен ремонт. Началото на това съжителство не беше розово - на гимназистите, свикнали да учат в сградата в центъра на Русе, не им било много комфортно да сменят маршрута. „Но след това нещата потръгнаха, дори правехме планове заедно да проведем патронните ни празници - и на Икономическата гимназия, и нашият са все през април“, казва Русева. Но коронавирусът тотално объркал плановете. 
„Колко си липсваме ученици и учители, стана много ясно, когато дванадесетокласниците дойдоха да си вземат служебните бележки за държавните изпити - виждаше се, че им е толкова мило да си седнат отново на чиновете, толкова много им се говореше - затъжили се бяха за живо общуване и с приятелите си, и с учителите. После се събраха пред училище, стояха там дълго и не бързаха да се разделят, закопнели емоционално за тази атмосфера. В последната седмица на юни ще им направим и официално изпращане, тогава ще им връчим дипломите, ще ги наградя“, казва Надежда Русева. 
А след това ще дойде времето за приема и записването на новите осмокласници. С които вълнението, трепетът и сериозната работа ще продължи наново. „Важното е да няма повече изпитания като коронавируса, с всичко останало можем да се справим“, казва Надежда Русева. И се надява никога повече тя и колегите й да не преживеят тази драматична ситуация, която през март сякаш внезапно затвори живота в клетка. „Това беше най-кошмарното усещане - през пролетта, през най-усилното учебно време, училището да е глухо и празно, дано никога да не се повтори!“ - пожелава си тя.