Четири конкурса за училищни директори са обявени от вчера на сайта на Регионалното управление на образованието. С нови ръководители трябва да се сдобият Математическата гимназия „Баба Тонка“, средното училище „Св.Паисий Хилендарски“ в Сливо поле и основните училища „Христо Ботев“ в Щръклево и „Георги С.Раковски“ в Ново село. Документи ще се приемат до 13 юли в РУО, а след това ще последват двата кръга на  самия конкурс - писмен изпит-тест с 50 затворени въпроса и интервю с тези от кандидатите, които се справят с поне 25 от въпросите. Новото в изискванията към кандидатите е те да имат магистърска степен на висшето си образованието, а не бакалавърска, както беше доскоро, обясни началникът на РУО Росица Георгиева.
И в четирите посочени училища в момента има временно изпълняващи длъжността директори, заели местата на пенсионираните си предшественици. В МГ Галина Бобева влезе в кабинета на Митко Кунчев, който подаде заявление за излизане в пенсия в началото на 2019 година. В Щръклево, Сливо поле и Ново село предишните шефове са излезли в пенсия преди 15 септември миналата година. В училището в Щръклево директорства Ромео Георгиев, бивш кмет на община Иваново. В Сливо поле временния пост заема дългогодишната заместник-директорка на същото училище Мария Мирева, а в Ново село длъжността се изпълнява от преподавателката по български език и литература Татяна Минева. 
Новата учебна 2020/2021 година трябва да започне с нови титулярни директори във всички училища в областта, където има временни управи или предстои пенсиониране на навършили достолепната възраст за заслужена почивка школски шефове. В цялата област общо това са 10 училища. Освен в четирите, за които вчера бяха обявени конкурсите, временни директори имат още 3 учебни заведения в областта, а други три се управляват от хора в пенсионна възраст.