„Тръжните процедури за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и за надзор при рехабилитацията на 47 км от второкласния път II-23 Русе-Кубрат са в заключителен етап и прогнозният срок за стартиране на ремонта е през септември 2020 г.“. Това съобщи вчера Агенция „Пътна инфраструктура“ след поредния изблик на гнева на пътуващите по разбитото шосе. 
Надупченият и набразден асфалт осъмна с оградени с бяла боя кратери и надписи „Винетка“, „Срам“ и „С любов към АПИ“.
Белите кръгове помагат дупките да се виждат отдалеч и да се избягват, обясниха шофьори, които от години разбиват колите си по изровената настилка.
Пътят, който многократно бе затварян от протести с плакати от рода на „Добре дошли на Марс!“, не е ремонтиран от над 30 години. Особено проблемни са участъците, които са заприличали на пчелни пити от натрупалите се кръпка до кръпка. В цепнатините между тях влиза вода и интензивният трафик ненадейно отваря големи ями с остри ръбове, които се превръщат във внезапен край на пътуването за много гуми и джанти.
В края на миналата седмица бяха отворени офертите за ремонт на трасето Русе-Кубрат, което е разделено на две отсечки. За рехабилитацията на едната, както „Утро“ вече писа, кандидатства фирма „ИСА 2000“ ЕООД на един от бившите собственици на ЦСКА - Юлиян Инджов, а на другата - консорциум между „Автомагистрали Черно море“ АД и „Автомагистрали Хемус“ АД.