Дунав мост става част от следващата седмица от ситото за неплатени глоби по граничните пунктове, което ще пропуска само изрядните шофьори и пътници в автомобилите.
Шофьорите, които имат невръчени наказателни постановления, ще ги получават на място и ще могат да продължат пътя си. Урокът ще е твърд за тези, които вече са си получили санкциите, но не са ги платили.
Още в понеделник в софтуера на МВР ще бъде инсталирана функция за проверка на задълженията по лични данни. Реалният старт на системата на Дунав мост обаче ще бъде на 17 юни, сряда, когато КАТ ще поеме контрола над автомобилния поток. Акцията ще продължи до 30 юни. Очакванията са през това време да бъдат издадени съответните нормативни документи, които да позволят граничните полицаи да получат правомощията на колегите си от Пътна полиция да извършват нужните проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове. 
Механизмите за проверка и плащане от 10 дни се тестват на Калотина, където бе установен шофьор със 168 глоби и повече от 12 000 лева задължения бяха погасени на място.
Проверката на влизащите и излизащите в страната ще бъде разширена и със справка за неплатени глоби. Хората със задължения ще бъдат отклонявани от потока и ще имат на разположение 2 часа, за да ги погасят чрез вече инсталиран на Дунав мост ПОС терминал. Ако откажат или по някаква причина нямат такава възможност, шофьорите ще губят книжката и талона си, а ако колата е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение. Свидетелството за управление и статутът на колата се възстановяват след плащане на дължимите суми. Ще се търсят само суми, за които не е изтекъл давностният срок за погасяване - в масовите случаи 2 години.
При положение, че автомобилът не е на името на провинилия се шофьор, а в колата има друг правоспособен, той може да седне зад волана и пътуването да продължи. Имащият глоби може да напусне или да влезе в страната.
С въвеждането на системата неплатените глоби стават реален риск при влизане и излизане в страната. И тъй като от понеделник свободното пътуване до Румъния се възстановява, планиращите да посетят съседите с кола могат да проверят имат ли неплатени задължения към КАТ в интернет на адрес https://e-uslugi.mvr.bg.
При пътуване обаче, особено в началото на новия режим, всеки трябва да предвиди поне час повече за преминаване на границата. Защото, въпреки отричането на МВР, очакваният страничен ефект ще бъде видим и доста неприятен - дълги опашки от чакащи за проверка автомобили.