29-годишната Милица Аргилова е била подложена неправомерно на драстична мастектомия, затова заслужава претендираното обезщетение в пълен размер. Това реши на първа инстанция състав на Окръжния съд и осъди УМБАЛ „Канев“ да плати на младата жена 50 000 лева.
„Осакатиха ме и изгубих желание да живея. Отстраниха дясната ми гърда, а се оказа, че нямам рак. Всичко се срина и изгубих желание да живея. Чувствах се и все още се чувствам непълноценна като човек и като жена“, разказва за преживения кошмар младата русенка.
„Сринах се емоционално. Изпаднах в депресия. Ампутацията се отрази съществено на психичното ми състояние. Изгубих житейската си перспектива, ентусиазма и желанието за живот. Чувствах несигурност за бъдещето си и изпитвах страх от преждевременната скорошна смърт като болна от рак. Бях обладана от лоши мисли. Нямах желание да живея, да се срещам и разговарям с хора. Липсва ми самочувствие заради променената външност. Тя ми налага ограничения в избора на облекло, което винаги внимателно трябва да подбирам и съобразявам. Затворих се в себе си и исках да се изолирам от света. Със съпруга ми сме женени от 2014 г. и като всяко младо семейство мечтаем за деца. Случилото се промени и отложи плановете ни за това. Когато все пак имаме дете, липсата на една гърда няма да ми позволи да го кърмя пълноценно. При установяване на погрешността на диагнозата, вместо да се зарадвам, аз се сринах още повече, като разбрах, че напразно съм била осакатена“, казва пред столичен вестник Милица.
Тя и адвокатът й Анатоли Казаков заведоха дело срещу болницата с претенциите, че момичетото е чуло кошмарната диагноза рак, последвана от светкавичните лекарски съвети още на момента да й бъде премахната гърдата, защото състоянието й не било добро. Затова в деня, когато й взели биопсия за изследване на образуванието в гърдата, тя била подложена на крайната интервенция, без да се свиква лекарски комитет от специалисти, който да заключи как да се действа, без да й се прави хистология и без да й бъдат разяснени алтернативите, докато тя била в тотален шок и не спирала да плаче.
По-късно получила обаждане, че резултатите от изследванията не са толкова лоши, а щом се върнала в Англия, където живее от години, Милица се обърнала към към д-р Тамуур Усман - хирург за рак на гърдата и член на Дружеството на кралските асоциации на хирурзите. След преглед на изследванията от две лаборатории медикът категорично се произнася, че диагнозата е сгрешена и тежката операция е била напълно ненужна.
Така се стигна до делото, с което младата жена поиска възмездие за доживотните травми. Решението на съда е в нейно полза, но може да се обжалва.