Собственик на фирма за почистване на газови съдове почина в подземна цистерна за пропан-бутан на „Топливо“ АД.
Трагичната злополука стана вчера рано сутринта в хранилището за газ на ул.“Потсдам“ зад Мол Русе. Ръководството на „Топливо“ наело „Явор Газ“ да почисти цистерната и на място в 6.30 часа пристигнали собственикът Явор Маринов и един работник. Шефът, на когото в началото на юли предстоял 50-годишен юбилей, измерил концентрацията на газ в резервоара. Данните показали безопасно ниво и той влязъл под земята, а работникът останал навън, за да му подава нужните за почистването инструменти. Явор Маринов е бил с противогаз, но според експерти задължително е трябвало да ползва изолиращ дихателен апарат.
15 минути след влизането на специалиста в цистерната останалият отвън мъж го чул да стене и подал сигнал на тел.112. На място пристигнали екипи на полицията, пожарната и на Спешна помощ, но се наложило да почакат, тъй като порталът бил заключен. След като служител на „Топливо“ отключил вратата, огнеборците извадили мъжа от цистерната, но той нямал признаци на живот. Усилията на медиците да го реанимират на място не дали резултат.
След 8.30 часа на място пристигнаха оперативна група на полицията със съдебен лекар, служители от Инспекцията по труда и следовател от Окръжна следствена служба, за да разследват причините, довели до смъртта. По първоначални данни Явор Маринов е замерил концентрацията на пропан-бутан само по повърхността на цистерната, а не по целия й обем. Като влязъл в нея, се насочил към вътрешния й край, където все още имало остатъци от отровния газ и това е било фатално, смятат разследващите.
Назначена е съдебномедицинска експертиза, която да установи причината за настъпване на смъртта на Явор Маринов, изискана е документация и се провеждат разпити, съобщиха от прокуратурата. По делото ще бъде назначена и техническа експертиза.