Драстичен спад с 94% на приходите от нощувки отчитат хотелите и другите места за настаняване в областта за април - първия пълен месец след началото на извънредните мерки срещу епидемията от Ковид-19. От 756 хил. лева за същия месец на миналата година сега доходите им се свиват до символичните 48 хил. лева. 

Данните на националната статистика показват, че прогнозите за 95% спад на резервациите, които браншът оповести през март, съвсем не са се оказали преувеличени. 21 места за настаняване са решили да затворят съвсем и да не разчитат през април на клиенти. Решението им явно е било правилно, тъй като за цял месец в Русенско са гостували едва 704 души. Което прави по 23 души месечно за всяко от работещите 31 средства за подслон. Общият брой на нощувките е 1306, така че средно в местата за настаняване е имало по 1,4 гости на ден. А да поддържаш цял хотел за един човек, няма как да излезе на сметка. Всеки обект е получил средно по около 1500 лева за целия месец, което може да стигне за заплатата на един човек, но едва ли за повече.
Огромният спад в приходите и в броя на гостувалите в Русе туристи не е изненада, тъй като през април в областните градове можеха да влизат само хора, идващи по работа. Така че туристи през този месец всъщност няма, всички отседнали в Русе са били тук служебно. Това важи и за пристигналите от чужбина, които са символичен брой - едва 42 граждани на други държави са гостували в областта през април.