Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович обмисля да пропусне Откритото първенство на САЩ, ако то въобще се състои, а вместо това да се завърне към състезанията на червено през септември преди пренасрочения "Ролан Гарос", съобщи Асошиейтед Прес.

Сърбинът смята, че наложените ограничения за турнира от Големия шлем в Ню Йорк заради пандемията от коронавирус ще го направят почти невъзможен.

"Повечето от играчите, с които разговарях, са доста негативно настроени за възможността да отидат там. При мен, както нещата стоят в момента, най-вероятно сезонът ще продължи на червено в началото на септември", коментира трикратният шампион в турнира Джокович, цитиран от БТА.

Кампанията в тениса беше прекъсната през март заради разпространението на коронавирус, като всички турнири са отложени поне до края на юли. Това включваше "Ролан Гарос", който беше отложен за края на септември, както и Уимбълдън, който пък беше отменен за първи път от 1945 година.

Организаторите на US Open се очаква да вземат решение за евентуалното провеждане на надпреварата най-рано през следващата седмица. Мачовете от основната схема на "Флашинг Медоус" трябва да започнат по програма на 31 август.

Предвижданите мерки в Ню Йорк, които включват 14-дневна карантина за тенисистите извън САЩ, ограничен достъп до кортовете, което означава и намалени възможности за тренировки, ограничение за придвижването в града и избора на определени хотели, както и разрешаването на само един член от екипите на тенисистите да присъства на мачовете, са неприемливи за Джокович.

"Това са наистина екстремни условия за игра. Не мисля, че са приемливи", каза той.

Новак Джокович посрещна вчера Григор Димитров в Белград, който пристигна за организирания от сърбина турнир "Адриа тур" на 13 и 14 юни.