За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Повишението на заболелите от коронавирус се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец, по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, заяви Борисов и уточни: Без паника, без да създаваме страх, без да затваряме производства и така трябва да продължим.

Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което трябва да се спазва в този момент. Нищо различно не се е случило, поясни Борисов.

Маските в обществения транспорт остават задължителни, трябва да се научим да спазваме дистанция – дезинфекцията също, каза още Борисов. Трябва да свикнем да живеем с този вирус, отбеляза премиерът.

Днес министър Ананиев и Оперативният щаб ще облечат всичко това в нова заповед. Старческите домове да се гледат най-внимателно, посъветва премиерът.

Във връзка с трите учителки с положителни проби за коронавирус от 50-та ДГ в София, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че директорката на градината е реагирала адекватно.

„Не можем да създадем паника сред родителите. Обстановката е спокойна в момента. Надявам се PCR-ите да покажат, че резултатите ще са отрицателни, ако това се случи, детската градина утре ще работи нормално. Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са”, добави столичният кмет.

Борисов коментира от своя страна, че са направени толкова усилия, тестове, лаборанти – „накрая ще ви пратим сметката”. Надявам се да не са положителни пробите в градината. Адекватно сте реагирали, но ме влуди това, че има хора, които с тази тема могат да се шегуват по този начин, каза Борисов.