51 случая до момента са доказаните с коронавирус, 48 от положителните са жени от град Сърница, заяви председателят на общинския кризисен щаб в Доспат Красимир Горов.

Всички 51 открити с коронавирусна инфекция са работещи във фирма, произвеждаща играчки. В понеделник следобед 4 екипа на РЗИ-Смолян взеха проби и на контактните лица, като техните резултати трябва да излязат до края на днешния ден.

Общо взети са около 75 проби, а днес продължават пробите и на други на контактни на болните, тъй като не всички са били известени и не са си били вкъщи, посочи Горов.

Той обясни, че 48 жени от заразените са от град Сърница, които всеки ден те пътуват и работят във фабриката за играчки. „Първият регистриран случай на коронавирус в Община Доспат е от 3 юни. Моментално след неговото регистриране всички лекари и членове на кризисния щаб предприеха съответните мерки. Този първи случай е на жена, хоспитализирана в болницата в Гоце Делчев. Нейните близки са изследвани и те са с отрицателен тест”, каза Горов.

По официална информация на РЗИ-Смолян, заразата най-вероятно идва от Сърница, където преди това вече е регистрирано огнище на COVID-19.

Красимир Горов припомни, че от вчера, с решение на кризисния щаб и заповед на кмета, са въведени допълнителни по-строги противоепидемични мерки.

„Затварят се отново детски градини, читалища, спортни площадки, басейни, къмпинги. Задължителни са предпазните маски, както на закрито, така и на открито. Всички мерки са насочени към ограничаване на социалните контакти на населението, за да може да се локализира заразата и да няма повече болни”, посочи Горов.

На въпрос дали е възможна цялостна блокада на Доспад, Горов изрази надежда да не се стига до там. „Това е краен вариант. Според мен няма място за притеснение. Всички с положителен тест са в много добро общо състояние. От тях няма лежащо болни”, уточни той.