Може ли един зрелостен изпит да бъде не само труден, изнервящ, притеснителен, вълнуващ, но и... вкусен?! 
Може! Ако това е зрелостният изпит по професия, който се провежда в Професионалната гимназия по туризъм! 
Малко над триста са учениците от русенските професионални гимназии, които са избрали да защитят конкретните майсторски умения, които са получили за петгодишния учебен период. Една част от тях са в Професионалната гимназия по туризъм „Иван П.Павлов“. 
Тази година е малко сложна за нашите дипломанти, казва заместник-директорката по учебно-производствената дейност Румяна Стоянова. Повече от два месеца учениците не са идвали в производствения комплекс и всъщност са се подготвяли за този толкова важен изпит в живота им само у дома - а ние с колегите сме наблюдавали това онлайн и пак така, виртуално, сме давали своите съвети и напътствия, обяснява Стоянова. 
Немалко от завършващите гимназията пък още от началото на годината са репетирали как ще се явят на традиционното състезание по професии и са 
изпипвали до детайли ястия и десерти „за първа награда“
За голямо разочарование на ученици и учители русенци не можаха да оберат за пореден път голяма част от призовете в надпреварата, тъй като коронавирусът посече и това очаквано от мнозина събитие. 
Но зрелостният изпит по професионална подготовка не беше отменен и от миналия петък в учебно-производствения корпус на Гимназията по туризъм в квартал „Изток“ ухае на разнообразни и апетитни кулинарни изкушения. 
За да спазим всички изисквания, наложени от усложнената поради Ковид-19 обстановка, разделихме зрелостниците, за да не се струпват в кухните, да работят спокойно и да не създаваме рискови ситуации, обясни директорката на ПГТ Ренета Вълева. Вчера на изпита се явиха 12 момчета и момчета от паралелката по кетъринг. „Изпитът продължава 6 часа, през 3 от тях абитуриентите готвят, а през следващите три е предвидено да подготвят масата, да я украсят, да сервират и да направят презентация на това, което са направили. Това е изпит, който преминава реално в продължение на два дни, тъй като всички ден преди да започнат да готвят, си изтеглят билет с темата и след това обмислят менюто, детайлите, набавят си необходими детайли, които смятат, че са нужни“, казва Стоянова. 
Темите в матуритетните билети са най-разнообразни. Задачите предвиждат да се подготвят събития като юбилей, рожден ден, сватбено тържество, абитуриентски бал, 
златна, сребърна или перлена сватба, романтична вечеря за двама, моминско парти
банкет, дамско или детско парти и какво ли още не. Във всеки билет е посочено и количеството гости, за които се подготвя тържеството - а зрелостникът трябва да измисли менюто, да изготви оферта за клиентите, да изчисли стойността на един куверт, да подготви две ястия - аламинут и десерт или салата и аламинут, както и да предвиди колко специалисти биха били нужни, ако наистина се подготвя сватба за 150 души или моминско парти за 30 човека. 
Час преди изпитната комисия да се прехвърли в залата за презентации, в кухните на комплекса кипеше усърдна работа. На котлоните се пържеха картофени кюфтета, пилешки бонфиленца се разгъваха от кухненското фолио и се овалваха в панировка, режеха се домати и пиперки на кръгчета, разбъркваха се сосове и дресинги. Десертите вече бяха готови - изкусителни тарталети, пълни с плодове, лимонов тарт, нашумялата напоследък вълшебна торта „Червена кадифе“. 
На този необичаен за външни хора матуритетен изпит и комисията изглежда по различен начин 
- ако някой в този момент влезе отвън /някак успее да се промуши в сградата, без да го забележат, без да му напръскат ръцете с дезинфектант и без да му измерят температурата/, би могъл да си помисли, че е попаднал в стилно, но неизвестно на широката публика заведение. Защото членовете на изпитната комисия са седнали на масите, на които дипломантите сервират причудливо сгънати салфетки, подложни чинии, прибори. Някои от зрелостниците си носят техни артистично изглеждащи чинии, които според тях са подходящи за съответното блюдо. Така виенският шницел, сервиран в керамична чиния, изглежда по-различно от този в обчайния порцелан. Това важи и за тортелоните, поднесени в по-дълбока съдинка, за канапетата от гъби, разположени върху нестандартна плоска подложка. А фантазията, проявена от някои зрелостници при десерта, предизвика справедливи адмирации - особено при вида на тирамисуто с пресни малини, което бе поднесено в стъклени бурканчета върху черна подложка, върху която авторката на това изкушение бе изписала с пудра захар своята обич и признателност към своята гимназия. 
От своя страна „Утро“ също поставя своята голяма кръгла шестица на дипломантите на ПГТ за прекрасната ягодова торта. И пожелава на всички зрелостници да се изправят пред много нови вкусни предизвикателства, които те да преодоляват с талант, познания и амбиция - както са ги научили техните учители в гимназията, която подготвя бъдещи звезди на кулинарния подиум.