„Кой бранш би бил подкрепен, ако постоянно се говори за измами? Няма кой. Ако се говори, че има само измама, Вие бихте ли давали пари? Така земеделският министър Десислава Танева обясни в извънреден брифинг публикуваното по-рано днес видео, в което тя убеждава зеленчукопроизводители да си премълчат за измами с европейски пари.

По думите ѝ репликата ѝ от видеоконференцията е извадена от контекст. „Репликата ми е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните - животновъдство, плодове и зеленчуци, постоянно се говори, че дадено производство е само измама, то няма как да получи обществена подкрепа за това, че пари от данъкоплатците трябва да се дават за това производство при положение, че самите те смятат, че в него има измама“, се опита да обясни земеделският министър.

"Ние можем да кажем най-отговорно, че в момента имаме политическата воля да извършваме най-висок процент проверки. Целта е справедливо разпределение. Точно тези завишени проверки бяха причината производителите на получат по-високи ставки", добави още министърът.

По нейни думи цитатът е от видеоконферентна връзка с браншови организации за плодове и зеленчуци по повод възникналата пандемия.

„На срещата бяхме обсъдили предложението, което България ще подаде към ЕК за възможността да програмираме хоризонтална мярка Covid-19 за компенсация на земеделските производители. Към днешна дата, близо 3 месеца след тази видеоконференция сме напът това да се случи във всички страни членки”, допълни тя.

По време на изявлението си тя бе категорична, че в сектора на земеделието текат постоянни проверки и нищо от тях не остава скрито от Европейската комисия. Тя заяви, че в сегашния мандат е осъществено най-високото ниво на проверките. Те ще продължават и занапред, защото чрез засиления контрол и резултатите от него към момента е постигнат успех и помощта за земеделците да става все по-възможна и за следващия програмен период.

Тези проверки гарантират справедливостта и защитата на националния бюджет и да засилят доверието на обществеността към бранша, допълни и Васил Грудев, изпълнителен директор към ДФ „Земеделие“. Според него една година на засилени проверки като настоящата може да има и превантивен ефект и да изчисти некоректните земеделци.

Припомняме, че по-рано днес „Биволъ“ публикува материал с видео към него, от онлайн заседание на Танева с представители на бранша. „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, 'щото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме, утре нали ще кажат – значи не трябва да получаваме тази помощ“, са точните думи на Танева във видеото.